powergym
Menu
penger

Kommunen skal tjene på boligkjøperne

Haugesund kommune skal nå inngå momsavtaler mellom kommunen og privat utbygger. På denne måten vil kommunen skaffe seg store ekstra inntekter. Utbyggerne er skuffet av kommunen.

Av Egil M Solberg | 23.04.2015 14:11:04

Tidligere var det kommunene som bygde ut vei, vann, kloakk, fortau, sykkelstier og lys langs veien. Skatteetaten har gitt momsfritak for den type utbygging i Kommunene.

I dag er det aktørene i byggebransjen som blir pålagt av kommunene å bygge ut denne infrastrukturen. Dermed blir boligprisene betydelig høyere. Ekstrakostnaden med moms kan utgjøre rundt 500.000 kroner per bolig.

Momsavtalene utgjør minimalt med arbeid for kommunen. Bransjen mener derfor at det er urimelig at kommunen skal ta store deler av momsrefusjonen.

På denne måten henter kommunen store ekstrainntekter på bekosting av utbygger og den som kjøper seg ny bolig.

I går ble det gjort vedtok Bystyret i Haugesund kommune om at kommunen vil forsyne seg med 25 % av momsrefusjonen.

– I motsetning til tidligere vil nå utbyggerne få 75% av momsen refundert, hvis de inngår utbyggingsavtale med kommunen. Så dette er en gladsak for boligbyggerne, sier Sven Olsen (Frp) til Radio Haugaland.

– Karmøy og Tysvær har bestemt at de vil refundere 50%, så Haugesund har den mest attraktive ordningen, sier Olsen.

Bransjen har selv argumentert med at en 10/90 fordeling er det mest rettferdige. Det er urimelig at kommunen skal ta mer enn 10 % av momsrefusjonen, opplyser utbyggere Radio Haugaland har vært i kontakt med i dag.

Avtaler hvor samlet merverdiavgift som skal refunderes er mindre enn kr 200.000 belastes med et administrasjonsgebyr til kommunen på kr 50.000.

– Praksis er svært varierende, noen kommuner har 90% andre mye lavere. Rådmannen vår foreslo 50% vedtaket ble 75%. Gebyret for å administrere ordningen ble også lavere enn forslaget fra rådmannen, forklarer Olsen.