
Kommentatorer: Ydmykende snuoperasjon for Truss
En ydmykende snuoperasjon, oppsummerer politiske kommentatorer etter at finansminister Jeremy Hunt kunngjorde at det meste av Liz Truss' skattekutt skrotes.
Politikk: – Hvis du aner et snev av panikk i luften, er du ikke den eneste. Det stinker, skriver BBCs politiske redaktør Chris Mason etter at finansminister Jeremy Hunt mandag reverserte nesten hele statsministers skatteplan.
Dette er et stort tilbakeslag for Truss, som har sittet som statsminister i seks uker, kommenterer Sky News‘ politiske redaktør Beth Rigby.
– Hele plattformen til Truss-regjeringen er borte. Den er borte. Nå er det gjort, sier hun.
– Det er genuint sjokkerende når man ser på hvordan en statsminister og hennes regjering kunne trå så feil og måtte reversere beslutninger på et slikt dramatisk vis, legger hun til.
– Det viktigste for landet vårt akkurat nå, er stabilitet, sa Jeremy Hunt.
Noe som vekker sterk oppsikt, er at regjeringen snur om prisgaranti på energi. Dette tiltaket hjelper millioner av briter å betale gass- og strømregningene sine. En gjennomsnittshusholdning skulle være sikret en makspris på 2.500 pund i året for energikostnader. Ordningen skulle vare i to år.
Nå skal den i stedet utløpe i april neste år. Hunt sier det ikke er tilrådelig å fortsette med prisgarantien gitt de svingningene man ser i internasjonale gasspriser.
I stedet vil det bli utarbeidet en ny ordning som vil koste skattebetalerne langt mindre, ifølge finansministeren. Detaljene er ikke klare, men han trakk fram at støtten vil bli mer målrettet mot dem som trenger det mest. Man vil dessuten legge vekt på energieffektivisering.
Et annen u-sving er beslutningen om å likevel ikke senke nivået på inntektsskatt. Det var opprinnelig planlagt å innføres i april, der skatteraten skulle ned til 19 prosent. Nå blir skattenivået liggende på 20 prosent likevel.
– Det er et dypt forankret konservativt synspunkt – som jeg deler – at folk bør beholde mer av det de tjener, sa Hunt.
Men det er ikke klokt at Storbritannia skal måtte låne penger for å få råd til skattekutt, og dermed er det ikke mulig å gjennomføre planen, fortsatte han.
– Derfor vil inntektsskatt forbli på 20 prosent på ubestemt tid, inntil forholdene i britisk økonomi legger til rette for det, sa han.
Tidligere har Truss gjort helomvending om planlagt kutt i selskapsskatt og det omstridte forslaget om kutt av toppskatt for de rikeste. Sistnevnte falt allerede 3. oktober, etter massiv kritikk.
Finansdepartementet opplyser at de gjennom skattegrepene henter inn 32 milliarder pund årlig til statskassen.
Finansministeren, som mange nå oppfatter å ha hovedstyringen i den britiske regjeringen, la til at det vil komme flere vanskelige beslutninger på skatter og budsjettkutt. Alle departement vil måtte øke innsatsen for finne mulige sparetiltak og på noen områder vil det bli utgiftskutt.
Skattepolitikken som Truss nå skal føre, har et høyere skattenivå enn det hennes politiske motstander Rishi Sunak la opp til i lederkampen. Skatteløftet var nettopp et av Truss’ viktigste politiske prioriteringer.
Presset mot Truss vedvarer fra politiske motstandere, næringslivet, politiske kommentatorene, men også fra egne partifeller.
Fire tory-parlamentarikere har offentlig sagt at Truss må gå, og ytterligere tre har stilt spørsmål ved hennes posisjon, ifølge Sky News.
– Jeg tror bare ikke at det er holdbart at hun kan forbli i posisjonen lenger. Jeg er svært lei for å måtte si det, sier Angela Richardson.
Etter at Hunt offentliggjorde skattereverseringen, orienterte han tory-parlamentarikere om planene i et lukket møtet. Der skal Hunt ha oppfordret toryene om å gi Truss støtte for å ha endret kurs og for å ha «respondert på bekymringer». Han skal også ha advart om at endringene ikke vil være tilstrekkelig, ifølge The Guardian, som har snakket med kilder i partiet.
Labour-leder Keir Starmer har stilt spørsmål om Truss akter å svare på spørsmålene. Labours Andrew Gwynne lurte på om hvem som har styringen i det konservative partiet om «hvorvidt det har funnet sted et kupp».
– Vi vil høre fra statsministeren selv hvorfor hennes økonomiske plan har gått i søpla, bare uker etter at den ble lagt fram. Vi vil vite om hun er lei for all elendigheten hun har forårsaket, sa Gwynne.
Den tidligere responsen fra investorene var positiv.
Pundet steg og lå mandag ettermiddag på samme nivå mot dollar som før skattekuttpakken ble lagt fram i september. Renten på tiårige statsobligasjoner – en indikator på statens lånekostnader – falt også. Obligasjonsrentene har en tendens til å stige etter som risikoen for at en låntaker misligholder øker, og faller etter hvert som risikoen avtar.
Den nylig utnevnte finansministeren kunngjorde at regjeringen snur om nesten alle skattekuttene som ble presentert for bare tre uker siden.
Hunt ble utnevnt til finansminister fredag, etter at Truss ga Kwasi Kwarteng sparken. Det skjedde etter at regjeringens foreslåtte «minibudsjett», som inneholdt ufinansierte skattekutt for 45 milliarder pund, skapte stor uro i markedene og bidro til at pundet svekket seg kraftig.
Hunt har også besluttet å reversere flere andre skatteendringer som ble kunngjort i høst, men som ennå ikke er behandlet i parlamentet. Det gjelder blant annet å fryse avgifter på alkohol, og en ny ordning for momsfri handel for utenlandske turister.
Flere har de siste dagene stilt spørsmål om hvor lenge Truss kan overleve som statsminister. Stemmene ble ikke stilnet av mandagens kunngjøring.
Det vekker også oppsikt at Truss ikke selv møtte i Underhuset for å svare på spørsmål om sparkingen av Kwarteng. I stedet sendte hun Penny Mordaunt, parlamentarisk leder for toryene.
Hunt brukte helgen på hastemøter med Truss og sentralbanksjef Andrew Biley. Hunt var under press for å handle før finansmarkedene åpnet mandag.