Menu
Halvor Egner Granerud fra Norge med pokal for 2.-plassen i det siste hoppukerennet i Bischofshofen. Det sikret også tredjeplass i sammendraget, bak Ryoyu Kobayashi og Marius Lindvik. Foto: Geir Olsen / NTB

Kobayashi vant hoppuka – Granerud toer i Bischofshofen og Lindvik i sammendraget

Ryoyu Kobayashi ble klar sammenlagtvinner av hoppuka, men gikk glipp av storeslem da hjemmefavoritt Daniel Huber vant finalerennet i Bischofshofen.

Av NTB | 06.01.2022 19:24:42

Sport: Halvor Egner Granerud ble nummer to torsdag og nummer tre sammenlagt, mens Marius Lindvik ble toer i sammendraget selv om han feilet i første hopp torsdag og spolerte seierssjansene.

Robert Johansson ble nummer seks både torsdag og i sammendraget.

Granerud ble den første som slo Kobayashi i hoppuka. Som fjerde siste hopper i finaleomgangen landet han på 136 meter og tok ledelsen foran japaneren. Han sto ikke mot østerrikeren Huber, som slo ham med 4,4 poeng. Derimot knep han 2.-plassen halvpoenget foran Karl Geiger, som ledet etter første omgang.

– Dette er ikke så verst. Nå har jeg pokal fra alle byene i hoppuka, og det var bra å komme på pallen sammenlagt. Tyskerne er ganske opptatt av å komme på pallen, så det var deilig å ta dem sa Granerud til TV 2 etter å ha holdt Geiger 4,6 poeng bak seg i sammendraget og Markus Eisenbichler 10,6.

– Jeg var nervøs, men nå er jeg glad, sa japaneren som for tre år siden vant alle fire renn.

Spenningen om førsteplassen i sammendraget forsvant da Lindvik misset i første omgang og tapte 16 poeng til Kobayashi. Dermed ble forspranget den 25-årige japaneren bygget med seier i de tre første rennene nesten doblet på den første omgangen torsdag.

Lindvik falt ned på 126 meter i den første omgangen, men slo tilbake med et kjempehopp på 139 meter i finalen og hoppet seg opp fra 23.- til 10.-plass. Dermed forsvarte han 2.-plassen sammenlagt.

Han var lettere fortvilet etter det første hoppet.

– Jeg ble sein, klakket begge skiene og mistet alt trykket. Da datt jeg bare ned. Typisk å bli for sein når jeg gjennom hele uka har jobbet med å være for tidlig, sa Lindvik.

Han likte ikke at juryen gikk ned to avsatser på farten før de ti siste duellene i første omgang.

Kobayashi hoppet 133,5 meter i første omgang. Det ga femteplass, 6,8 poeng bak ledende Geiger. I finalen ble han stående en stund på toppen etter at Manuel Fettner falt. Det ble 133,5 meter igjen, og han tok ledelsen ett tidels poeng foran Johansson.

De fire siste plasserte seg foran ham, og dermed fikk Kobayashi verken pallplass eller status som beste japaner i det siste rennet. Yukiya Sato tok plassen foran ham.

– De gikk opp en avsats (fra kvalifiseringen), og det var godt for meg. Jeg endret arbeidsoppgavene litt og konsentrerte meg om å kjøre skiene «smooth» i tilløpet. Jeg føler at hoppet er enda et bevis på at jeg er ganske avhengig av fart i sporet, sa Granerud til TV 2.

Han var blant dem som hoppet fra avsats 10, før juryen reduserte farten.

I finalen måtte Granerud sette utfor fra avsats 8. Etter at Lovro Kos hoppet 144 meter, en meter bak bakkerekorden, gikk juryen ned to avsatser før de 11 siste hopperne i finalen. Likevel fikk Granerud opp et nytt langt hopp.

Også Daniel-André Tande, Joacim Ødegård Bjøreng og Johann André Forfang tapte sine dueller etter hopp på henholdsvis 123,5, 123 og 121 meter. Tande ble nummer 33, Bjøreng 40 og Forfang 44.

– Det er skikkelig surt. Lysten var hakket større enn ferdighetene, sa Forfang til TV 2 etter sitt hopp.

Kobayashi kunne blitt den første som to ganger har vunnet alle fire renn i en utgave av hoppuka, men han måtte nøye seg med 5.-plass i det siste rennet. Det holdt med klar margin til en ny gullørn. Han seiret 24,2 poeng foran Lindvik, som igjen hadde nesten ti poeng til Granerud.

– Jeg fikk fryktelig dårlig tid opp til 2. omgang og ble litt stresset, men jeg leverte et litt mer normalt hopp og klatret en del plasser. Jeg har levert veldig bra hopping gjennom hoppuka, men Kobayashi ble for sterk, sa Lindvik til TV 2.

Granerud var på plassen foran Kobayashi etter sitt førstehopp på 136,5 meter.

Alle de sju nordmennene kvalifiserte seg til finalerennet, men bare tre tok seg til finaleomgangen. Fredrik Villumstad havnet i duell med Ryoyu Kobayashi og var sjanseløs. Han endte på 36.-plass etter sitt hopp på 121,5 meter.

(©NTB)

Flere nyheter: