reklame
Menu
En demonstrant holder et bilde av George Floyd under en demonstrasjon i London onsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Politimann siktes for forsettlig drap på George Floyd

Politimannen som knelte på George Floyds hals, siktes for forsettlig drap, bekrefter Minnesota-senator Amy Klobuchar i en Twitter-melding onsdag.

Av NTB | 03.06.2020 20:48:58

Krig og konflikter: De tre andre politifolkene som deltok i pågripelsen, blir også siktet, skriver hun på Twitter onsdag.

– Dette er et viktig steg for rettferdighet, skriver hun i meldingen.

Også lokalavisa Star Tribune melder det samme, med henvisning til politikilder som kjenner saken. De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen, blir siktet for medvirkning.

Videoopptaket av pågripelsen har vekket svært sterke reaksjoner både i USA og resten av verden. Den siste uken har det vært demonstrasjoner og opptøyer over store deler av USA.

Ifølge Klobuchar endres nå siktelsen til second degree murder, som innebærer en skjerping til det som på norsk kan oversettes som forsettlig drap.

George Floyds familie krevde onsdag at alle de fire politifolkene som deltok under pågripelsen som endte med at 46-åringen døde, må pågripes.

– Vi ønsker rettferdighet i dette som foregår nå, sa Quincy Mason, Floyds sønn.

Advokaten til Floyds familie, Benjamin Crump, sa tidligere onsdag at han regnet med siktelser også mot dem.

– Folk nektet å høre, folk som skulle høre etter. Det var meningen at politiet skulle beskytte og tjene George Floyd. Vi regner med at disse politifolkene blir siktet for medvirkning til drapet på ham, sier han til CNN.

Floyd sa til politifolkene som holdt ham nede, at han ikke fikk puste.

Ifølge siktelsen mot Chauvin skal Lane to ganger ha spurt ham om de skulle snu Floyd. Chavin holdt imidlertid på at Floyd skulle ligge på magen.

Crump mener dette viser at Chauvin mente å drepe Floyd og sier han ble «torturert til døde».

Advokaten til Thomas Lane, Earl Gray, sier omtalen av siktelsene i Star Tribune er korrekt. Også advokaten bekrefter dermed at det tas ut siktelser mot alle de fire politifolkene.

To obduksjonsrapporter har konkludert med at George Floyd døde på grunn av trykket mot halsen under pågripelsen.

Så langt har politimannen som presset kneet mot George Floyds nakke, Derek Chauvin, vært siktet for uaktsomt drap. Det dreier seg om såkalt third degree murder, en kategori uaktsomt drap som ikke brukes i alle amerikanske delstater.

De andre politifolkene som var involvert under pågripelsen, var tidligere ikke blitt siktet. To av dem hjalp til med å holde Floyd nede, mens en tredje sto like i nærheten. Alle fire har mistet jobben i politiet etter hendelsen.

Minneapolis-politiet har identifisert de øvrige tre politifolkene som Thomas Lane, J.A. Kueng og Tou Thao.

(©NTB)

Flere nyheter: