Menu
Aktivister tilknyttet Extinction Rebellion aksjonerte på innsiden av Stortinget onsdag. Demonstranter skapte støy og leven under spørretimen og limte seg fast med superlim. Foto: Heiko Junge / NTB

Klimaaktivister ropte ut budskap i Stortinget – limte seg fast

Stortingsrepresentantene måtte forlate salen under spørretimen da klimaaktivister fra Extinction Rebellion begynte å rope ut fra galleriet.

Av NTB | 18.05.2022 11:16:07

Krig og konflikter: Spørretimen var så vidt kommet i gang da det kunne høres fra salen at en kvinnestemme ropte ut og listet opp politiske partier.

– Kjære Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet. Vi har en beskjed til dere. Vi har en beskjed til dere! FNs seneste klimarapport konstaterer at vi har to til tre år på oss til å snu skuta og gi oss en sjanse til å nå klimamålene.

– Men dagens situasjon går i retning av tre graders oppvarming, fortsatte aktivistene.

Sikkerhetsvakter tok seg fram til aktivistene på galleriet for å gripe inn og føre aktivistene bort. Politiet ble også tilkalt.

– Vi har akkurat kommet og har opprettet kontakt. Vi har fått litt ulike meldinger på antallet demonstranter, men det er mellom 12 og 20 personer, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt i til NRK.

Mens stortingssalen var tømt for folk, limte aksjonistene seg fast til rekkverket på publikumsgalleriet. Presidentskapet bekrefter overfor NRK at det vil ta minst en halvtime å få løs demonstrantene. En polititjenestemann på stedet sier de vil bruke løsningsmiddel for å få demonstrantene løs på galleriet.

– De ble bedt om å gå. Det er fullt mulig å ta opp det man har på hjertet, men det er viktig å gjøre det på en riktig måte, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NRK.

Det var aktivister tilknyttet Extinction Rebellion Ung som aksjonerte, opplyser gruppen i en pressemelding. De avbrøt spørretimen med appeller «for å ytre redesel for klimakrisen og skuffelse over at politikerne svikter dem og for å kreve at politikerne lytter», oppgir de i pressemeldingen.

– Vi er unge og mange av oss kan ikke stemme. Dyr og planter kan ikke stemme. Milliarder av mennesker i det globale sør kan ikke stemme i Norge. Og dere dreper dem med deres handlinger, sier Susanne Rude Lone i pressemeldingen.

– Verdens energisystem er ødelagt og bringer oss stadig nærmere klimakatastrofe, advarte FNs generalsekretær António Guterres etter framleggelsen.

I den nye rapporten konstateres det at mengden klimagasser i atmosfæren fortsette å stige. Det samme gjør havnivået og temperaturen i havet. Samtidig blir havvannet surere, siden stadig mer CO2 blir tatt opp i sjøen. Dette gjør forholdene vanskeligere for en lang rekke dyrearter med skall som inneholder kalk.

Stortingspresident Masud Gharahkhani klubbet flere ganger og anmodet om ro i salen. Da aktivistene fortsatte å framføre sitt budskap, forlot stortingsrepresentantene rolig salen.

SVs Mona Fagerås var i ferd med å stille et spørsmål til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) om regjeringens forslag til kutt i kollektivsatsingen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett da en kvinne og en mann begynte å rope ut fra galleriet.

Markeringen kommer samme dag som FN-organisasjonen Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) la fram en ny klimarapport.

Flere nyheter: