Menu
Kleven Verft ligger i Ulsteinvik i Møre og Romsdal. Arkivfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Kleven Verft er konkurs

Kleven Verdt i UIsteinvik i Møre og Romsdal er konkurs, melder nett.no.

Av NTB | 03.07.2020 10:48:19

Arbeidsliv: Konkursbegjæringen omfatter Kleven Verft AS og de to datterselskapene Kleven Maritime Contracting AS og Kleven Maritime Technology AS.

– Vår ambisjon var å utvikle Kleven og etablere vårt selskap i Norge, og det er derfor høyst beklagelig at vi ikke kom til en løsning i denne vanskelige situasjonen, sier administrerende direktør og styreleder Tomislav Debeljak i en pressemelding.

Alle ansatte vil fortsette å jobbe og utføre sine normale arbeidsoppgaver inntil videre. De dekkes av lønnsgarantiordningen.

– Vi vil nå samarbeide tett med bostyrer for å se om utestående lønn kan utbetales raskere, sier Debeljak.

Verftet opplyser at kreditorene i forrige uke valgte å si opp låneavtalene med verftet og stenge selskapets bankkontoer. Det skal være en gruppe norske banker, sammen med Innovasjon Norge og Giek, som har satt ned foten.

De ansatte og den gjenværende ledelsen vil jobbe som normalt og gjøre ferdig jobben.

– Vi både tror og håper på at vi kan få bygget ferdig de to prosjektene. Det er opp til bostyret om vi kan det. Og så håper vi at vi får nye eiere til å satse videre, sier tillitsvalgt og styremedlem Olav Høydalsvik.

Etter det TU har fått rede på, jobbes det på flere fronter med å prøve å stable en norsk eierkonstellasjon på beina. Det er imidlertid mange brikker som skal falle ned på riktig plass. Ikke minst gjelder det eksisterende kunder og bankforbindelser.

Konsernet mener at bankene ikke har noe juridisk grunnlag for å stenge kontoene og har forsøkt å komme fram til en løsning.

– DIV Group har opplevd flere hindringer under integrasjonen av Kleven, noe som gjør det svært vanskelig å styre selskapets virksomhet, sier Debeljak.

Ifølge Debeljak ble låneavtalen sagt opp da han tok over som ny administrerende direktør 22. juni.

– I løpet av denne korte perioden har vi forstått at ikke alle deler vårt mål om å oppnå et sterkt og stabilt Kleven. Som utenlandske investorer i Norge beklager vi, i det minste foreløpig, å ha blitt hindret i våre planer, uttaler Tomislav Debeljak.

Han sier at konsernet vil fortsette arbeidet med å avklare situasjonen. De har også innledet en uavhengig undersøkelse for å få alle fakta på bordet.

Ifølge Sunnmørsposten blir om lag 400 ansatte berørt av konkursen.

Kleven verft har to prosjekter i arbeid. Et fiskefartøy forlenges og moderniseres og et forsyningsskip skal ferdigstilles, skriver Teknisk Ukeblad.

I januar det ble kjent at det kroatiske industrikonsernet DIV Group, som eies av Debeljak, hadde inngått en avtale om å kjøpe verftet av Hurtigruten.

DIV Group kjøpte Kleven i mars i år. Konsernet bemerker at pandemien har ført til et meget krevende marked, og det har også vært økonomiske utfordringer knyttet til eksisterende kontrakter.

Flere nyheter: