
Klaveness støtter Amnestys krav – drar til Qatar med tre mål
Søndag setter fotballpresident Lise Klaveness seg på flyet til Qatar. Der skal hun med flere Uefa-representanter møte VM-komiteen og myndighetene i landet.
Sport: Turen er i regi av Det europeiske fotballforbundet (Uefa), og Klaveness får selskap av representanter fra blant annet Nederland, Tyskland og England. I Qatar skal arbeidsgruppen fortsette med blant annet å jobbe for rettighetene til migrantarbeidere og homofile.
Dette er Klaveness’ prioriteringer for reisen:
* Jobbe for arbeidernes trygghet og migrantsenter i landet.
* Kompensasjon for tilfellene der arbeidere har blitt skadd eller omkommet.
* Rettslig trygghet for LHBTQ+-personer i Qatar.
– Like viktig er det å jobbe for at vi får en praksis for å jobbe på denne måten og jobbe for endring i holdningene i de internasjonale strukturene. At vi i Uefa kan samle oss og være tydelig på hva vi vil framover, forteller Klaveness til NTB.
– Én ting er å si det, men da må man jobbe og vise det. Selv om man vet at Qatar selvsagt ikke vil ta vekk diskriminerende lover rundt LHBTQ fordi vi er i Doha. Målet er å adressere et betent tema, forhåpentligvis på en balansert måte, slik at rommet for å diskutere disse tingene blir større, legger hun til.
– Amnesty i Norge forventer at Uefa-arbeidsgruppen stiller seg bak kravet at migrantarbeiderne som har opplevd menneskerettighetsbrudd i Qatar, må kompenseres av Fifa og qatarske myndigheter, sier John Peder Egenæs i Amnesty til NTB.
440 millioner dollar tilsvarer omtrent prispengene som deles ut til forbundene under mesterskapet.
– Vi støtter Amnesty i dette. Vi er enig i innholdet i dette at det bør opprettes en mekanisme for å kompensere det som har skjedd bakover i tid, svarer Klaveness.
– Beløpet klarer jeg ikke å beregne, men det viktigste er at det er en mekanisme som lar seg bevise. Det går an, sier hun.
Blant det sentrale var at man ikke lenger trenger en tillatelse fra arbeidsgiver når en arbeidstaker skal slutte. I tillegg til at man ikke trenger en godkjenning for å forlate landet. Amnesty har fått opplyst av myndighetene i Qatar at 226.840 søknader om jobbskifte ble godkjent fra september 2020 til august 2021. Amnesty ble ikke informert om hvor mange som hadde søkt i den perioden.
Amnesty har fått rapporter fra migrantarbeidere at mange fortsatt er avhengig av å få tillatelse for å skifte jobb, og at det såkalte kafala-systemet på sett og vis fortsatt henger igjen.
Kafala-systemet har av kritikerne blitt kalt for moderne slaveri. Kort forklart blir fremmedarbeideres kontrakt med arbeidsgiver essensielt for oppholdstillatelsen i landet.
–Jeg er ydmyk for at jeg overtar en stafettpinne i et pågående arbeid, sier Klaveness.
Etter at Klaveness ble fotballpresident, har hun ifølge mange fått opp farten med stafettpinnen. Det ble virkelig fokus på henne da hun holdt sin flammende tale under Fifa-kongressen tidligere i år.
– Jeg ser tråden fra engasjementet vi hadde da jeg var toppfotballsjef og med talen min i Doha, sier hun.
Uefa skal etter planen jobbe for en felles uttalelse etter møtene.
– Vi ønsker at det skal være en felles uttalelse som jobber for de tre prioriterte områdene vi har sagt at vi jobber for. Men om vi får det til, vet jeg ikke ennå, sier Klaveness.
Amnesty og flere menneskerettighetsgrupper har tidligere krevd at det bør settes av minst 440 millioner dollar til å kompensere migrantarbeiderne som har opplevd menneskerettighetsbrudd.
Qatar inngikk partnerskap med den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO og ble enig om flere reformer.
Møtene vil finne sted i hovedstaden Doha mandag og tirsdag. Arbeidsgruppen i Uefa har vært flere ganger i Qatar siden tildelingen. Tidligere var Terje Svendsen den norske representanten.