Menu
Fotballpresident Lise Klaveness tildeles Fritt Ords Honnør fra Frank Rossavik under et arrangement i Fritt Ords lokaler i Oslo torsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Klaveness fikk Fritt Ord-prisen: – Føles stort og gjevt

En ydmyk fotballpresident Lise Klaveness mottok torsdag Fritt Ords Honnør for talen hun holdt på Fifa-kongressen i Qatar i mars.

Av NTB | 21.04.2022 11:49:31

Sport: Den norske fotballpresidenten ble før sitt innlegg advart mot å ta opp kritikkverdige spørsmål. I salen satt svært mange delegater med lang fartstid fra toppfotballen og direkte tilknytning til forholdene Klaveness tok opp.

Norges ferske fotballpresident gikk rett i angrep. I etterkant fikk hun refs av VM-sjef Hassan Al-Thawadi, men mottok også stor støtte fra andre fotballforbund.

Torsdag fikk hun overrakt prisen i Oslo.

– Det føles stort. Jeg kjenner på en ydmykhet fordi dette er på vegne av norsk fotball. Det er også bra med oppmerksomhet som kan styrke saken. Det var også et flott opplegg (rundt prisoverrekkelsen) som jeg sent vil glemme, sier Klaveness til NTB.

Klaveness forteller om mange journalister fra land utenfor Europa som har gitt uttrykk for at de la merke til Qatar-talen.

– Det er også flere kvinnelige journalister som har fortalt at de opplevde å bli rørt og at det (talen) var viktig for dem i deres jobb.

De er enige om å jobbe for å finansiere et senter for migrantarbeiderne i Qatar. Målet er også at det skal opprettes et fond som skal kompensere familiene til dem som er påført skader og har omkommet på VM-byggeplassene i gulfstaten.

– Det har vært veldig konkrete samtaler, så blir det å få dem i mål som blir viktig.

– Det har kommet veldig mye reaksjoner fra veldig mange land og ikke bare europeiske. Det har overrasket meg. Jeg visste det var kontroversielt og at det ville skape oppmerksomhet fordi det er noe med settingen. Jeg er overrasket over interessen i land som Argentina og Brasil og land utenfor Europa.

Klaveness’ nyvalgte tyske kollega Bernd Neuendorf var raskt ute med støtte, og Klaveness sier at de to har snakket en del sammen.

(©NTB)

Flere nyheter: