Menu
Palestinas president Mahmoud Abbas sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide under et besøk til Oslo i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB

Klart for palestinske valg i mai og juli – for første gang på 15 år

Det skal avholdes valg i de palestinske områdene i mai og juli, for første gang på 15 år, opplyser de rivaliserende bevegelsene Fatah og Hamas.

Av NTB | 15.01.2021 21:53:03

Krig og konflikter: President Mahmoud Abbas’ kontor opplyser fredag at det blir parlamentsvalg 22. mai og presidentvalg i slutten av juli.

Abbas’ Fatah-parti og Hamas ble i fjor høst enige om å holde valg i 2021. I 15 år har den islamistiske Hamas-bevegelsen kontrollert Gazastripen, mens det mer sekulære Fatah-partiet leder de palestinske myndighetene på den okkuperte Vestbredden.

Valget i 2005 var det forrige presidentvalget i de palestinske områdene. Da etterfulgte Abbas avdøde Yasser Arafat som palestinernes leder.

Året etter ble det avholdt et parlamentsvalg som ble vunnet av Hamas. Det førte til en dyp politisk splittelse, og både Hamas og Fatah opprettet egne regjeringer.

Byen og områdene rundt ble annektert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967 og er regnet som okkupert område. Israel forbyr alle palestinske myndighetsaktiviteter i byen, og det er ingen indikasjoner på at Israel vil godta at det avholdes valg der.

Det amerikanske nyhetsbyrået AP skriver at valget kan vanskeliggjøre påtroppende president Joe Bidens planer om å gjenopprette den amerikanske støtten til den palestinske bevegelsen.

Etter det forrige valget i de palestinske områdene var det sammenstøt mellom Fatah- og Hamas-støttespillere som pågikk i over et år.

– Vi har jobbet i måneder med å overvinne alle hindre fram mot denne dagen, og vi har vist fleksibilitet, heter det i en uttalelse fra Hamas.

En meningsmåling utført av Palestinian Center for Policy and Research i fjor, viste at Hamas’ politiske leder Ismail Haniyeh ligger an til å slå Abbas i presidentvalget.

Enigheten om å holde felles valg ble oppnådd under møter mellom partene i Tyrkia i fjor.

En rekke forsøk er blitt gjort på å forsone Fatah og Hamas etter 2006-valget og de blodige sammenstøtene på Gazastripen året etter.

I 2012 inngikk partene en fangeutvekslingsavtale. To år senere fikk de en samlingsregjering på plass, men den satt ikke lenge.

Ifølge uttalelsen fra Abbas forventer presidenten at det blir avholdt valg i alle de palestinske områdene, også Øst-Jerusalem. Palestinerne har håp om at Øst-Jerusalem en gang kan bli deres hovedstad.

Hamas sier i en uttalelse at de ser fram til valget og at de ber om dialog i perioden fram mot valgene.

– Splittelse har gjort skade på vår nasjonale kampsak, og vi arbeider med å få en slutt på det, sa den høytstående Hamas-tjenestemannen Saleh al-Arouri i september.

(©NTB)

Flere nyheter: