Menu
Komiteen som har gransket omstendighetene rundt stormingen av kongressbygningen 6. januar 2021, skal de neste ukene holde TV-overført høring i beste sendetid. Foto: AP / NTB

Klart for høring i beste sendetid om stormingen av Kongressen

Komiteen som har gransket stormingen av kongressbygningen i Washington lover nye videoer, lydopptak og beviser under høringen som nå åpner.

Av NTB | 09.06.2022 17:30:57

Kriminalitet og rettsvesen: Cheney og Adam Kinzinger er de eneste republikanerne i granskningskomiteen, og begge har fått hard kritikk fra eget parti for å delta.

Komiteen har intervjuet over 1.000 personer og gjennomgått over 125.000 dokumenter det siste året, blant annet for å finne svar på hvem som bør stilles til ansvar for det som er omtalt som det verste angrepet på demokratiet noensinne i USA.

– Om dere ikke kjemper som faen, så kommer dere ikke til å ha noe land lenger, sa Trump blant annet i talen, før han rundet av med å be tilhengerne om å gå nedover langs Pennsylvania Avenue til kongressbygningen.

– Vi skal gå nedover Pennsylvania Avenue. Jeg elsker Pennsylvania Avenue. Og vi skal gå til Kongressen og forsøke, sa Trump, en oppfordring den rasende mobben fulgte.

Navarro ble pågrepet fredag og vil nå trolig bli tiltalt for å ha vist forakt for Kongressen. Ifølge justisdepartementet i USA vil det derimot ikke bli tatt ut tiltale mot Meadows og Scavino.

Høringen vil først bli rundet av i september, da granskningskomiteen legger fram sin endelige rapport og sine anbefalinger om hvordan lignende hendelser kan unngås i framtida.

Granskningskomiteen har vært ledet av borgerrettighetsforkjemperen og demokraten Bennie G. Thompson, mens republikaneren Liz Cheney har vært nestleder. Hun har markert seg som en krass kritiker av Trump.

Sentralt under høringen blir trolig også Trumps tale kort tid før stormingen, der han oppmuntret sine tilhengere til å gjøre alt for å hindre Kongressen fra å utrope Biden som valgets vinner.

Trump selv har nektet å forklare seg for komiteen, og det samme har flere av hans nære medarbeidere, blant dem tidligere stabssjef Mark Meadows, Dan Scavino som hadde ansvaret for administrasjonens bruk av sosiale medier og tidligere rådgiver i handelsspørsmål Peter Navarro.

(©NTB)

Flere nyheter: