Menu
Det har vært klart flere ambulanseoppdrag i år sammenlignet med både koronaåret 2020 og 2019. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Klart flere ambulanseoppdrag nå enn før koronaen

I 2021 har ambulansetjenesten merket at mange utsatte å gjøre noe med helseplagene sine i fjor. I år har det også vært klart flere akuttoppdrag enn i 2019.

Av NTB | 30.12.2021 11:08:54

Medisin og helse: – Det nærmest eksploderte da samfunnet gjenåpnet i sommer, forteller Øyvind Øverland, avdelingssjef for AMK i Stavanger til NRK.

Økningen i antall akuttoppdrag er på nesten 5 prosent i perioden januar til oktober i 2021 sammenlignet med samme periode i 2019. NRK har samlet inn tall fra flere AMK-sentraler i landet.

– Akuttoppdragene har dreid seg hovedsakelig om hjerneslagsymptomer, brystsmerter, pustevansker, rus og psykiatri. Vi opplever ikke så mange akutte koronaoppdrag, sier Øverland.

Økningen er på 12 prosent i Vestre Viken, nesten 15 prosent i Helse Bergen, mer enn 10 prosent i både Helse Midt-Norge og Oslo universitetssykehus. Også Helse Førde og Helse Stavanger har hatt flere oppdrag i år enn i 2019.

– Vi så en dramatisk nedgang da koronaen kom. Men andre sykdommer blir jo ikke borte av den grunn. Folk har nok drøyd veldig lenge med å gå til lege eller ringe 113. Men sykdommene blir jo ikke borte. Det kommer jo tilbake, sier Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet.

(©NTB)

Flere nyheter: