reklame
Menu
Statsminister Jacinda Ardern ventes å bli gjenvalgt på New Zealand. Her er hun avbildet med valgmedarbeidere i Auckland. Foto: Mark Baker / AP / NTB

Klar ledelse for Ardern i New Zealand-valg

Statsminister Jacinda Ardern og Labour styrer mot gjenvalg i New Zealand, viser foreløpige resultater fra lørdagens valg i landet.

Av NTB | 17.10.2020 10:08:15

Politikk: Med rundt en tredel av stemmene talt opp, ser Labour ut til å ha fått nesten dobbelt så mange stemmer som det det konservative Nasjonalpartiet.

Oppslutningen rundt Ardern har økt betraktelig på grunn av måten regjeringen har håndtert koronaviruset på øya.

Landet har for øyeblikket ikke lokale smittetilfeller, og landets fem millioner innbyggere slipper å etterleve krav om bruk av munnbind og sosial distansering.

Et spørsmål før valget var om Labour kunne vinne rent flertall i nasjonalforsamlingen for første gang siden landet innførte proporsjonal valgordning for 24 år siden.

New Zealand har hatt mange koalisjonsregjeringer, men ifølge meningsmålingene før lørdagens valg lå Ardern og Labour an til å kunne styre alene.

Det konservative Nasjonalpartiets leder Judith Collins understreket på valgdagen at meningsmålinger har bommet før og viste til brexit og Donald Trumps valgseier i USA i 2016.

Newzealendere tok på valgdagen også stilling til hvorvidt landet skal legalisere marihuana og aktiv dødshjelp. Meningsmålingene i forkant tydet på et ja-flertall for aktiv dødshjelp, mens det lå an til dødt løp i marihuana-spørsmålet.

(©NTB)

Flere nyheter: