Menu
Johannes Høsflot Klæbo var igjen overlegen i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB

Klæbo utklasset alle – fortsetter behandlingsregimet

Johannes Høsflot Klæbo (26) knuste konkurrentene i avslutningen på 20 kilometer jaktstart i Ruka og jublet for sin tredje verdenscupseier for sesongen.

Av NTB | 27.11.2022 16:56:49

Sport: Byåsen-løperen har vært i en helt egen klasse gjennom helgen, helt fra fredagens sprint til søndagens 20 kilometer lange jaktstart. Lørdag var Pål Golberg nærmest, landslagskollegaen som også dro til med tre pallplasser i Ruka.

Calle Halfvarsson ble opprinnelig nummer tre, men han ble diskvalifisert som følge av at han var utenfor markeringene i sporet i den siste motbakken opp til stadion.

– Jeg så det på TV rett etterpå, og jeg så at han var utenfor sporet. Men jeg har ikke sett det nok til å kunne si om det var riktig eller ikke. I utgangspunktet er det kjipt. Jeg tipper at han er relativt skuffet, men i utgangspunktet må vi forholde oss til reglene som er satt, det er så enkelt som det, sa Klæbo, som selv ble disket fra VM-gullet på femmila under VM i Oberstdorf i 2021.

Tross skaden har Klæbo framstått bunnsolid i sesonginnledningen og har vunnet samtlige fem renn han har stilt opp. Flere i ekspertkorpset mener at han allerede har markert seg som favoritt til å stikke av med alle seks gullene i VM i Planica i februar. Der han ingen før ham klart. Jelena Välbe tok fem av fem i VM i Trondheim i 1997.

– Er du favoritt til å ta seks gull?

– Nei. Det er lenge til VM, og fokuset nå ligger ikke på hvilke distanser jeg skal gå i VM. Det er andre ting som er viktigere før den tid. Det er ikke slik at jeg går rundt og tenker at jeg skal ta seks VM-gull. Det er det ikke i det hele tatt, men jeg har selvfølgelig et mål om å være i best mulig form til VM.

– Jeg skal fortsette med det jeg har gjort i de siste ukene og skal hjem på behandling i morgen og tirsdag. Jeg skal bruke dagene hjemme godt. Planen er å dra til Lillehammer onsdag, sa Klæbo.

På Lillehammer venter etter all sannsynlighet tre nye verdenscuprenn.

Flere har stilt spørsmål ved Klæbos skadeprat. Enkelte har tvilt på om han i det hele tatt har vært skadd.

Klæbo avviser alle spekulasjoner om skuespill. Han forteller om de siste ukene fra han pratet med pressen under avslutningen av høydeoppholdet i italienske Livigno. Da hadde han akkurat startet opp med den intensive behandlingen av hamstringsproblemene sammen med amerikanske Megan Stowe.

– Det var usikkert i det hele tatt om jeg kom meg på start, og i hvert fall i forhold til hvordan formen skulle være. Det har vært mye alternativ trening. På kort sikt kan vi kanskje si at det har fungert bra, men vi må komme oss tilbake slik at vi får gjort vanlig trening. På lang sikt fungerer ikke alternativ trening.

– Jeg må fortsette å gjøre det jeg har gjort og bygge form.

– Vi vet at det ikke er lett, men prøver de nok?

– Det er kanskje ikke den letteste løypa heller. Det er som å gå intervall. Du går opp til toppen, og så blir det en lang pause ned og så et nytt drag. Det er veldig intervallpreg på denne typen løype, og jeg synes at jeg har sett det ofte her i Ruka at det blir et samlet felt og ofte med spurt mot slutten. Det ser vi igjen i dag, sa Klæbo.

Den eneste som gjorde et reelt forsøk på å sette opp fart, var Hans Christer Holund, men han fikk ingen respons.

– Jeg kjente på andre runden at jeg gikk sånn ok opp mot toppen, men Holund spiste ti sekunder på meg. Da tenkte jeg at det ikke engang var vits for meg til å prøve å holde unna. Da var bare å vente og la lokomotivet dra i front. Jeg tror også at Holund gikk såpass hardt at folk ble slitne, og at de ikke hadde noe å bidra med. Da måtte Holund gjøre mye av jobben. Det er sånn det er.

– Men hva skal til?

– Det kommer sikkert til å bli prøvd hardere underveis. Det kommer sikkert til å bli prøvd steinhardt, men jeg får bare prøve å være i så god form som mulig og spille på mine styrker. Det blir helt sikkert noen skirenn som blir hardere enn andre.

Akkurat nå virker det som en umulig oppgave å tukte mannen med 51 verdenscupseirer, og så får vi se om noen nærmer seg når verdens beste skiløpere samles i Lillehammer til helgen.

For Klæbo handler det om det vanlige. Han skal ta en helg om gangen etter det han kaller en god start i Finland.

– Hva skal til for å slå deg?

(©NTB)