Menu
Erik Valnes fikk en god klem av makker Johannes Høsflot Klæbo etter at duoen hadde sikret OL-gull på lagsprinten. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Klæbo skryter av Valnes etter lagsprintgullet: – Moser både Iivo og Bolsjunov

Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes viste styrke på vei mot gull på lagsprinten i OL. Valnes imponerte ved å matche Iivo Niskanen og Aleksander Bolsjunov.

Av NTB | 16.02.2022 12:26:53

Sport: Klæbo tangerte Thomas Alsgaards fem OL-gull. Det er nest flest gull på herresiden i langrenn i OL-historien. Bjørn Dæhlie vant hele åtte OL-gull.

Makker Erik Valnes får en god del av æren for tirsdagens triumf. Han bet godt fra seg i kamp med Niskanen og Bolsjunov. Som på 15-kilometeren, der Niskanen vant foran Bolsjunov, gikk lagsprinten i klassisk stil.

– Det å se Erik på sisterunden i dag … du blir ikke annet enn motivert når du skal gå ut på din siste runde, og du ser at han er superpigg og moser ifra både Iivo og Bolsjunov. De ser ut som smågutter, sa Klæbo til Discovery.

Han ble sendt ut på siste etappe i tet med finske Joni Mäki og russiske Aleksander Terentjev. Klæbo ledet klart inn på oppløpet og sikret seieren 2,5 sekund foran Finland. ROC endte opp med bronse, 4,3 sekunder bak Norge.

Norge stilte som regjerende OL-mester på lagsprinten etter gullet fra lekene i Pyeongchang i 2018. Da gikk Klæbo og Martin Johnsrud Sundby til topps i fri teknikk.

Valnes var makkeren til Klæbo da duoen vant lagsprinten i VM i Oberstdorf for ett år siden, men før lagsprinten i Beijing hadde Valnes slitt i OL og blitt vraket til stafetten.

Mannen som tok plassen hans, Emil Iversen, gikk ingen god etappe da Norge endte med sølv, langt bak gullvinner ROC. Valget av Iversen var kontroversielt, spesielt ettersom uttaket kom dagen etter at trønderen kritiserte landslagsledelsen i et intervju med NRK.

Bakgrunnen for kritikken fra Iversen, var at han følte seg «dolket i ryggen» da han ble vraket til mennenes 15 kilometer, der Valnes ble foretrukket. Valnes fikk det ikke til å stemme på distansen og endte på 15.-plass.

Derfor smakte det nok ekstra godt for ham å hente inn Bolsjunov på sin siste etappe og gi Klæbo utgangspunktet som var nok til å sikre gull.

– Det er stort og artig å få ut det jeg vanligvis gjør ganske ofte i klassisk sprint, på en så stor dag, med OL og hele pakka. Det er veldig spesielt, sa Valnes etter triumfen på lagsprinten.

Med sju medaljer hittil i OL, går 25-åringen opp til delt 3.-plass på listen over mannlige langrennsløpere med flest OL-medaljer.

Dæhlie topper også den listen med 12 medaljer, etter å ha tatt åtte gull og fire sølv i løpet av sin OL-karriere. 2.-plassen på listen tilhører svenske Sixten Jernberg, som vant fire gull, tre sølv og to bronsemedaljer gjennom tre OL i Cortina d’Ampezzo (1956), Squaw Valley (1960) og Innsbruck (1964).

Om fire år er det på nytt OL i Cortina d’Ampezzo. Der kan Klæbo fort vinne flere OL-medaljer.

Hittil i Beijing-OL har det blitt gull på sprinten, bronse på 15-kilometeren og sølv på stafetten. I Pyeongchang for fire år siden ble det gull på den individuelle sprinten, stafetten og lagsprinten.

At Klæbo skulle gå lagsprinten i Beijing var en selvfølge, men hvem som skulle bli makkeren hans var usikkert inntil laguttaket kom tirsdag.

Langrennsgutta avslutter med femmila i Beijing-OL på lørdag. Der kan Klæbo sikre sin åttende OL-medalje.

(©NTB)