Menu
Haugesund lufthavn, Karmøy
Arkivbilde: Daniel DeNiazi

Kjøp av minimumstilbud på fly blir forlenget ut april

Kjøpet av minimumstilbud på fly blir videreført ut april, opplyser samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF). Flyruter Haugesund-Oslo blir sikret ut april.

Av NTB | 13.01.2021 18:53:23

Fritid: – Fly er viktig for næringslivet og for folk i et langstrakt land som Norge. Mange er avhengig av å fly for å komme seg til sykehus eller andre viktige avtaler, og det har derfor vært viktig for regjeringen å sikre et grunntilbud av flyruter i den situasjonen vi har vært i snart et år, sier han i en pressemelding.

Statsråden understreker at det fortsatt er usikkert hvor lenge denne situasjonen vil vare i tid.

Ordningen med kjøp av et minimumstilbud av flyruter på strekninger som før virusutbruddet ble betjent på kommersielle vilkår, ble etablert første gang i mars for å sikre at samfunnskritiske reiser med fly kunne gjennomføres i en periode med lav etterspørsel.

Samferdselsdepartementet skriver i pressemeldingen at det stilles krav om at operatørene sørger for at grunnleggende fagforeningsrettigheter og retten til kollektive forhandlinger ivaretas i egen virksomhet og for eventuelle underleverandører.

Fristen for å komme med tilbud er 27. januar, og kontraktene vil bli tildelt i første halvdel av februar. De nye avtalene skal tre i kraft 1. mars og vare til og med 30. april, med opsjon på inntil to måneders forlengelse.

* Ruter som ønskes operert med fly med minst 110 seter: Kristiansand-Oslo, Haugesund-Oslo, Molde-Oslo, Kristiansund-Oslo, Bardufoss-Oslo, Alta-Oslo, Kirkenes-Oslo, Tromsø-Oslo, Trondheim-Bodø-Tromsø.

* Ruter som er ønsket operert med Dash 8: Oslo-Florø, Bergen-Florø, Oslo-Ørsta/Volda, Stokmarknes-Bodø, Stokmarknes-Tromsø, Tromsø-Vadsø, Tromsø-Hammerfest, Tromsø-Alta, Tromsø-Kirkenes.

Det er nå utlyst en konkurranse om drift av hver enkelt av de til sammen 18 flyrutene som per januar 2021 inngår i det midlertidige minimumstilbudet. Alle flyselskaper i EU og EØS kan være med i konkurransen. Tidligere har SAS, Widerøe og Norwegian hatt kontraktene.

Følgende 18 ruter inngår i konkurransen:

(©NTB)

Flere nyheter: