reklame for Sheiken Bowling
Menu
Idrettspresident Berit Kjøll mener det er for tidlig å snakke om norske OL-byer. Foto: Berit Roald / NTB

Kjøll vil ikke snakke om mulige OL-byer: – Altfor tidlig

Idrettspresident Berit Kjøll sier det er altfor tidlig å snakke om hvilken eller hvilke norske byer som skal innlemmes i en eventuell ny norsk OL-søknad.

Av NTB | 21.05.2022 10:01:05

Sport: Lørdag holder Norges idrettsforbund ledermøte i Tromsø. Der skal blant annet OL-spørsmålet diskuteres.

I et intervju med NRKs Helgemorgen lørdag var idrettspresident Berit Kjøll tydelig på at tiden ikke er inne for å diskutere hvor et eventuelt OL i Norge skal legges.

– Vi er ikke i nærheten av, som noen allerede har begynt å snakke om, å snakke om steder i Norge. Det er altfor tidlig. Vi er nå i en første fase av en prosess, hvor vi kartlegger dette internt, sa hun.

– Aller først må idretten internt ha reelle og gode prosesser. Jeg ønsker virkelig ikke noen debatter nå om landsdeler eller steder, understreket Kjøll også.

Et sonderingsutvalg har arbeidet med saken siden i fjor høst. Det skal presentere sine innledende innspill i saken i Tromsø lørdag. Kjøll kaller det ledermøtet får høre for en løypemelding.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen varslet i flere intervjuer fredag, blant annet med iTromsø, at han mener egen by må innlemmes i et eventuelt nytt OL-prosjekt.

– Da det var diskusjon sist mellom Oslo, Tromsø og Trondheim, ble det en bykamp. Skal vi få aksept i hele landet og inn mot den regjeringen som styrer nå, må det være aksept for å bruke hele landet. Og regjeringen må komme inn på et tidlig tidspunkt. Et OL er mye mer enn et idrettsarrangement. Det er et samfunnsløft, gjentok Wilhelmsen til Helgemorgen lørdag.

– Vi må ikke komme i en situasjon som vi gjorde sist, der man hadde brukt flere millioner kroner på en prosess som ble stanset fordi det politiske miljøet endret standpunkt. Her må alle bindes til masten, gitt at vi skal gå videre med dette, sa Kjøll til NRK lørdag.

Hun viste viser til at IOC fundamentalt har endret sine OL-tildelingskriterier de siste årene. Stikkordene for en eventuell norsk søknad må være bærekraft, gjenbruk, nøkternhet, sa Kjøll.

– Det som er viktig nå er at hele norsk idrett forstår og får innsikt i hvordan dette fungerer. Ikke minst det økonomiske perspektivet. Hva betyr dette for Norge?

En konklusjon rundt en eventuell ny norsk OL-søknad kan foreligge på idrettstinget i 2023.

Idrettstinget i 2019 ba styret i Norges idrettsforbund igangsette en prosess for å kartlegge om det er en reell vilje internt i idretten til å søke om et nytt OL. Kartleggingen skal også avdekke hvilke premisser som eventuell skal legges til grunn for å gå i dialog med norske myndigheter om saken.

Idrettspresidenten er opptatt av at dersom man igjen skal starte arbeidet med en norsk søknad, må man sikre seg at alle trekker i samme retning.

(©NTB)

Flere nyheter: