Menu
Kamila Valijeva får konkurrere videre i OL tross en positiv dopingprøve. Det skaper reaksjoner. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

Kjøll reagerer skarpt på Valijeva-avgjørelsen: – Undergraver fair play

Norsk idrett går ut mot opphevelsen av kunstløper Kamila Valijevas midlertidige utestengelse fra OL. Russeren testet positivt på et forbudt stoff i desember.

Av NTB | 14.02.2022 10:58:31

Sport: Idrettens voldgiftsrett (CAS) avgjorde mandag at Valijeva får stille i den individuelle OL-konkurransen. Der blir det 15 år gamle stjerneskuddet storfavoritt.

– CAS sin avgjørelse om å oppheve den midlertidige suspensjonen av den russiske utøveren er svært uheldig. Denne avgjørelsen undergraver både fair play og like konkurransevilkår for utøverne, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

– I denne saken burde beslutningen om midlertidig suspensjon blitt opprettholdt i påvente av en rettslig behandling av saken. Wadas regelverk gir ikke tilgang til å ilegge en mindreårig en midlertidig suspensjon ved en positiv dopingprøve, legger hun til.

Det er Valijevas unge alder som har gjort saken komplisert. Hun avga i romjula en dopingprøve som inneholdt spor etter det forbudte stoffet trimetazidin. Prøvesvaret kom 8. februar, dagen etter at hun bidro sterkt til at ROC tok OL-gullet i lagkonkurransen i OL.

Ungjenta ble midlertidig utestengt da den positive dopingprøven ble kjent, men suspensjonen ble senere opphevet av Russlands antidopingbyrå (Rusada).

Kjøll mener saken har avdekket et åpenbart hull i antidopingarbeidet. Deltar man i internasjonale seniormesterskap som mindreårig, bør man også være underlagt de samme bestemmelsene som alle andre, påpeker idrettspresidenten.

– Jeg forventer at Wada snarest, og med referanse til denne saken, endrer sitt regelverk som sikrer likebehandling av alle utøvere som deltar i internasjonale konkurranser på seniornivå, sier hun.

Norges Skøyteforbund har lenge jobbet for å heve aldersgrensen til 17 år for deltakelse i internasjonale seniormesterskap. Det er håp om å få dette vedtatt på ISU-kongressen i juni.

– Vi er skuffet over signalet dette sender. Dette fremstår som et nytt kapittel i historien om den systematiske og gjennomgripende ignoransen for ren idrett fra Russland, sier toppleder Sarah Hirshland i USAs olympiske og paralympiske komité.

Også presidenten i Canadas olympiske komité, Tricia Smith, går ut mot CAS-beslutningen.

– Det er ekstremt uheldig og trist for utøverne. Vi mener at ingen som har vært involvert i doping eller andre korrupte handlinger, har en plass i den olympiske bevegelsen, sier hun i en uttalelse.

Berit Kjøll mener saken gir nok en påminnelse om Russlands rufsete forhold til antidoping.

– Nok en gang reises det dessverre spørsmål om Russlands integritet i det internasjonale antidopingarbeidet, sett i lys av den dokumenterte og systematiske dopingen som Russland har stått ansvarlig for tidligere, og som de også er dømt for, sier den norske idrettspresidenten.

Den individuelle OL-konkurransen i kunstløp starter med kortprogram tirsdag.

Både Den internasjonale olympiske komité (IOC), Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) anket avgjørelsen inn for CAS, men fikk ikke medhold.

Valijeva-avgjørelsen ga også sterke reaksjoner i USA-leiren. ROC vant den nevnte lagkonkurransen foran amerikanerne i Beijing-lekene.

(©NTB)

Flere nyheter: