reklame for Sheiken Bowling
Menu
Store branner herjer i California, men kjøligere vær og regnbyger bidro til å dempe en av dem i Sør-California. Foto: Stephen Lam / San Francisco Chronicle via AP / NTB

Kjøligere vær demper storbrann i California

Kjøligere vær og spredte regnbyger demper en langvarig hetebølge i Sør-California og gir brannmannskapene bedre kontroll over en storbrann ved Los Angeles.

Av NTB | 11.09.2022 04:10:46

Vær: Fairview-brannen tolv mil sørøst for Los Angeles, som startet mandag midt i en voldsom hetebølge, har hittil svidd av over 11.000 hektar og brent ned mer enn 20 bygninger.

Det kjøligere været er en følge av den tropiske stormen Kay, som traff land som en orkan på Baja California i Mexico og fortsatte nordover mot USA før den brått dreide vestover ut over Stillehavet.

Selv om den ikke traff California direkte, brakte den med seg regn og lavere temperaturer som la en demper på brannen. Men myndighetene advarte mot risikoen for styrtflod og søleskred fordi den tørre jorda ikke kan absorbere store nedbørsmengder.

Hele det vestlige USA er rammet av en tørke som har vart i mange år, med stadig varmere hetebølger, som forskerne sier blir forverret av klimaendringene.

Mye av landskapet består nå av uttørket og hardpakket jord og tørt kratt som gir gode betingelser for brann.

Lenger nord fortsetter hetebølgen. I delstatshovedstaden Sacramento ble temperaturrekorden slått da gradestokken kom opp i 46,7 grader.

I hele det vestlige USA herjer skogbranner, Bare i California og Oregon kjemper brannmannskapene mot til sammen 18 forskjellige branner.

(©NTB)

Flere nyheter: