
Kjemikaliefabrikk i Sievjerodonetsk er blitt åsted for Azovstal-lignende angrep
Hundrevis av sivile søker tilflukt i en kjemikaliefabrikk i Sievjerodonetsk øst i Ukraina. Situasjonen ligner på det som skjedde på Azovstal-stålverket i Mariupol.
Kriminalitet og rettsvesen: Senest torsdag meldte Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj at fire personer er blitt drept etter russiske angrep mot fabrikken.
Kjemikaliefabrikken Azot er en av de største av sitt slag i Europa. Den ligger i utkanten av byen Sievjerodonetsk, øst i Ukraina. Russland kontrollerer rundt 90 prosent av Luhansk fylke, der byen ligger.
De kontrollerer også mesteparten av selve Sievjerodonetsk.
Foreløpig blir ikke fabrikken omringet av russiske styrker slik stålverket Azovstal i Mariupol ble. Der holdt ukrainske styrker og sivile stand mot de russiske angrepene i månedsvis før de omsider overga seg. Det er ennå ikke kjent hvor mange som ble drept i angrepene.
Men Azot blir brukt som bomberom for de mange sivile som har søkt tilflukt der.
Mens kampene fortsetter i Sievjerodonetsk, har de russiske styrkene trolig økt innsatsen for å rykke fram sør for byen Izium, mener analytikere i det britiske forsvarsdepartementet.
– Russlands framgang ved Izium har stått stille siden april, etter at ukrainske styrker unyttet seg av terrenget for å stoppe den russiske frammarsjen, heter det i departementets daglige oppdatering.
Trolig er målet til Russland å gjenvinne momentum i dette området for å kunne legge ytterligere press på Sievjerodonetsk, og for å gjøre det mulig å rykke dypere inn i Donetsk fylke.
– Så snart vi har langtrekkende artilleri for å kunne gå i rette med russisk artilleri, kan spesialstyrkene våre rydde opp i byen i løpet av to til tre dager, sa Hajdaj i et intervju han har delt i sosiale medier torsdag.
Onsdag sa han at ukrainske styrker kan komme til måtte trekke seg ut av byen på grunn av ustanselige angrep.
USA og Storbritannia har annonsert at de vil donere langdistanseraketter til Ukraina. Ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er slaget om byen et av de mest krevende siden krigens utbrudd.
Regionen er preget av en rekke industribyer med kullgruver og fabrikker. Den har vært åsted for kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister i årevis.
Men den russiske framgangen har heller ikke her vært så rask som Russland hadde ventet. Slaget om Sievjerodonetsk gått over til kamper om hver enkelt gate, hevder Hajdaj. Det har ikke vært tilfellet i andre byer tidligere i krigen.
– Harde kamper fortsetter i selve byen. Det blir kjempet gatekamper med variert suksess i kvartalene. Ukrainas hær kjemper for hver gate og hvert hus, sier han.
Ifølge byens ordfører Oleksandr Strjuk er det torsdag ikke lenger mulig å evakuere fra byen, skriver Reuters.
Sievjerodonetsk er den administrative hovedstaden i Luhansk, noe den ble etter at den opprinnelige hovedstaden ble inntatt av de prorussiske separatistene i 2014. Ifølge Zelenskyj er byen nå episenteret for slaget om Donbas.
– På mange måter blir Donbas’ skjebne avgjort der, sa han onsdag kveld.
Russland og de prorussiske separatistene i Luhansk har gjentatte ganger anklaget Ukraina for å lokke sivile inn i Azot før de omringet fabrikken med landminer. Disse påstandene har ikke blitt verifisert som sanne.
Kampene i Sievjerodonetsk kunne sett helt annerledes ut dersom de ukrainske styrkene hadde hatt mer vestlig langtrekkende artilleri, mener Hajdaj.
I kjølvannet av en rekke tilbakeslag i den nå over tre måneder lange krigen, har Russland i en tid konsentrert seg om Donbas-regionen, som huser Donetsk og Luhansk.
Det skal fremdeles være 10.000 sivile igjen i Sievjerodonetsk.