Menu
Kjell Ingolf Ropstad trakk seg som partileder i KrF og som statsråd på en pressekonferanse lørdag ettermiddag etter Aftenpostens sak om at han hadde tatt aktive grep for å unngå skatt på statsrådsboligen han benyttet. Foto: Annika Byrde / NTB

Kjell Ingolf Ropstad trekker seg som KrF-leder og går av som statsråd

Kjell Ingolf Ropstad går av som KrF-leder og barne- og familieminister etter sterkt press i skattesaken. Han sier det var han selv som ba om å få fratre.

Av NTB | 18.09.2021 14:22:13

Politikk: Ropstad hadde kalt inn til pressekonferanse kl. 14 for å informere om beslutningen.

– Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for, sa en tydelig preget Kjell Ingolf Ropstad.

Han avviste at statsminister Erna Solberg har bedt ham å gå av, men understreker at initiativet kom fra ham selv. Solberg har innkalt til pressekonferanse senere lørdag ettermiddag for å orientere om situasjonen.

Så sent som fredag ettermiddag sto Ropstad fast på at han ønsket å fortsette som både statsråd og partileder. Men i løpet av få timer endret bildet seg.

Ropstad viste til at han har hatt tid det siste døgnet til å tenke over hva som vil være best for familien, for partiet og for ham selv.

– Jeg er fortsatt motivert for KrF, men det rette for partiet nå og for meg, det er at en annen som tar over stafettpinnen som partileder, sa Ropstad.

– Jeg vil fratre ledervervet så snart partiet er klar til å velge nye leder, sa han.

Ropstad har vært under sterkt press den siste tiden på grunn av sine skatte- og boligdisposisjoner.

Fredag innrømmet han å ha tatt aktive grep for å slippe å betale skatt på pendlerboligen i Oslo. Dette sparte han 175.000 kroner på, ifølge Aftenposten, som avdekket saken.

Året etter rapporterte han til Statsministerens kontor at han dekket utgifter hos foreldrene hjemme i Agder, og dette førte til at han slapp å betale skatt av pendlerboligen. Men han har siden erkjent at han ikke betalte utgifter i foreldrehjemmet likevel.

– Jeg gjorde dårlige vurderinger og en feil som jeg beklager. Jeg ga opplysninger som på det tidspunktet var rett. Det var da skattemyndighetene presiserte hvordan regelverket skulle tolkes og som var en annen oppfatning enn det SMK hadde som oppfatning, at jeg tok kontakt med Skatteetaten for å betale den skatten jeg skal, redegjorde han.

Men på spørsmål om hvilken rolle SMK har spilt i saken, svarte han:

– Dette er mitt ansvar.

Ropstad har varslet at han vil betale tilbake det han skylder, og han er i dialog med Skatteetaten om dette.

Han meddelte partiledelsen fredag kveld at han trekker seg som partileder.

Ropstad betalte skatt av pendlerboligen i 2019, det første året han bodde i statsrådsbolig.

Ifølge Ropstad var bakgrunnen at han fikk han opplyst av Statsministerens kontor at faste utgifter ikke var avgjørende for om pendlerboligen var skattepliktig eller ikke.

Det er ikke klart om Ropstad har brutt norsk lov, men Økokrim har tatt kontakt med Skatteetaten for å undersøke saken nærmere.

Flere nyheter: