Menu
Advokat Tor Kjærvik i Oslo tingrett i 2013. Mandag kveld ble den respekterte forsvareren skutt og drept i sin egen bolig på Røa i Oslo. Kjærviks sønn i 30-årene er siktet for drapet. Foto: Tore Meek / NTB

Kjærviks samboer «fullstendig traumatisert» – drapssiktet sønn samtykker til fengsling

Sønnen til Tor Kjærvik samarbeider med politiet og samtykker til varetektsfengsling. Han er siktet for å ha drept faren og for drapsforsøk på Kjærviks samboer.

Av NTB | 13.04.2021 22:19:04

Kriminalitet og rettsvesen: – Hun var vitne til at samboeren ble skutt og drept, og opplevde selv å bli utsatt for drapsforsøk. Det er en fryktelig påkjenning – en fullstendig traumatiserende opplevelse, sier advokat Ellen Holager Andenæs til NTB.

Hun er bistandsadvokaten til samboeren til Tor Kjærvik, som ble skutt og drept i parets bolig på Røa i Oslo mandag kveld. Kvinnen sitter igjen som både etterlatt og fornærmet i en sak som omfatter drap og drapsforsøk.

– Hun er naturligvis svært preget, sier Andenæs.

Samboeren satt flere timer i avhør tirsdag og har forsøkt å redegjøre for hendelsesforløpet så godt hun kan, ifølge Andenæs. Hun kan ikke gå inn på hva kvinnen har forklart i avhør eller den øvrige bevissituasjonen, av hensyn til etterforskningen og vitneavhør som ennå ikke er gjennomført.

Samboeren kom fysisk uskadd fra hendelsen, men har forklart at hun mener Kjærviks sønn også ønsket å drepe henne. Påstanden blir underbygd av andre opplysninger i etterforskningen, ifølge Andenæs.

– Han er siktet for drapsforsøk mot samboeren, bekrefter seksjonsleder Anne Alræk Solem i Oslo politidistrikt overfor NTB.

Drapshandlingen skal bunne i en langvarig konflikt mellom Kjærvik og sønnen, ifølge siktedes forsvarer, advokat John Christian Elden, som sier til NTB at mannen samtykker til varetektsfengsling.

Han har imidlertid knyttet seg til drapshandlingen gjennom sin forklaring, opplyser politiet.

Det var tirsdag kveld ikke klart hvor lang varetektsfengsling politiet vil be retten om, eller om siktede skal underlegges restriksjoner i varetektsperioden, får NTB opplyst. Det kan se ut til at varetektsbegjæringen trolig ikke blir behandlet i rettsmøte, men som kontorforretning, som er det vanlige når siktede samtykker til fengsling.

– Dette har vært en konflikt gjennom flere år, sier Elden til NTB, uten å gå inn på hva som var årsaken til uenigheten.

Advokat Andenæs bekrefter at konflikten var blant temaene politiet tok opp med hennes klient.

– Det var ikke en konflikt man kunne vente seg en slik ende på, sier hun.

Tirsdag gjennomførte politiet i Kongsberg en husransakelse på en adresse i Skavanger-området i byen i forbindelse med etterforskningen, skriver Laagendalsposten og Avisa Oslo.

Mange kolleger ga tirsdag uttrykk for sorg og forferdelse over den respekterte advokatens brå bortgang.

– Forferdelig og uvirkelig trist budskap å motta, opplyser en av Kjærviks kollegaer, advokat Ola Lunde, til NTB.

Leder Marius Dietrichson av Advokatforeningens forsvarergruppe sier forsvarermiljøet er i sjokk og omtaler drapet som en dyp tragedie for familien og hele fagmiljøet.

– Jeg vil huske ham som en flink advokat som alltid var vennlig. Han vil bli dypt savnet, sier Dietrichson til Advokatbladet.

Kjærviks sønn i 30-årene er siktet for ha troppet opp på døra til rekkehusleiligheten i det rolige nabolaget på Røa i Oslo mandag kveld. Der skal han ha avfyrt flere skudd, som påførte Kjærvik kritiske skader han etter alt å dømme døde av kort tid etterpå.

– Han samarbeider og forklarer seg. Han har ikke tatt stilling til straffskyld, men har samtykket til varetektsfengsling, sier Elden sent tirsdag kveld. Da hadde hans klient sittet i et seks timer langt avhør med politiet, men ikke blitt stilt spørsmål om straffskyld.

Etter at drapshandlingen skal ha skjedd, tok den nå siktede sønnen selv kontakt med politiet og kom en patrulje i møte utendørs på Røa. I den forbindelse ble også et skytevåpen funnet.

Kjærvik har gjennom en årrekke vært forsvarer i flere svært omtalte drapssaker, blant annet Orderud-saken, hvor han var forsvarer for Kristin Kirkemo. Han var fram til 70-årsdagen i slutten av mars fast forsvarer i Oslo tingrett og hadde fremdeles flere rettssaker i kalenderen hvor han skulle bistå klienter.

Flere nyheter: