Menu
Kjøretøyer i kø for å slippe inn i Wuhan ved en bomstasjon tidligere denne uka. Foto: Cai Yang / Xinhua / AP / NTB scanpix

Kinesere får reise til Wuhan

Strenge reiserestriksjoner er blitt hevet i den kinesiske byen Wuhan, hvor koronautbruddet begynte.

Av NTB | 28.03.2020 10:02:00

Økonomi og næringsliv: De elleve millioner innbyggerne i byen har levd med svært strenge restriksjoner i nesten to måneder.

Men etter at Kina klarte å få virusepidemien under kontroll, ble noen av restriksjonene i Wuhan hevet lørdag. Kinesiske statlige medier viser bilder av de første passasjertogene som ankom byen rett etter midnatt.

Selv om folk fortsatt ikke får lov til å forlate Wuhan, har kinesere i andre deler av landet mulighet til å reise til byen. Forbudet mot å forlate byen blir ikke opphevet før 8. april, når flyplassen åpnes.

Mesteparten av T-bane-nettverket gjenåpnet i forrige uke, og noen av kjøpesentrene åpner dørene igjen neste uke. Banker er åpnet, og busser går igjen.

De ble tatt imot av en stasjonsbetjening som også var kledd i beskyttelsesdrakter, som søkte ut dem som kom fra utlandet, for ekstra sjekk. Alle andre måtte vise en grønn kode på mobilen som viste at de var friske.

En kvinne som kom med sin datter, sa hun hadde vært skilt fra sin ektemann i ti uker. Hun var rørt da datteren løp faren i møte på perrongen.

Covid-19-viruset ble først oppdaget i Wuhan i desember i fjor. I januar ble hele byen nærmest satt i karantene.

I januar så journalister lange køer av syke mennesker utenfor et av byens overfylte sykehus. Til sammen er det registrert 50.000 smittede i byen og flere døde enn i noen annen kinesisk by.

I de siste to ukene er det bare meldt om et 20-tall nye smittede i hele Hubei-provinsen.

Men folk advares likevel mot unødvendige turer ute, og alle over 65 blir bedt om å unngå offentlig transport.

Da de første togene kom til byen lørdag morgen, ble perrongen fylt av reisende med kofferter, ikledd doble munnbind, hansker og noen med fulle beskyttelsesdrakter.

Folk kunne verken reise ut eller inn av byen, og de fleste var nærmest låst inne i sine boliger. T-banen og annen offentlig transport ble stanset, og butikker og kjøpesentre stengt.

Men de strenge tiltakene ser ut til å ha stanset epidemien og ga helsetjenestene et avgjørende pusterom i begynnelsen av krisen.

(©NTB)

Flere nyheter: