reklame for Utvik Autoservice
Menu
En kinesisk arbeider med munnbind på en bilfabrikk i Wuhan, hvor koronapandemien begynte. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix

Kinas økonomi stupte 6,8 prosent

Økonomien i Kina krympet 6,8 prosent i første kvartal, ifølge offisielle tall. Det er første gang på flere tiår at landet opplever økonomisk nedgang.

Av NTB | 17.04.2020 10:02:50

Medisin og helse: Årsaken til det kraftige fallet er de ekstreme tiltakene som ble innført mot koronaviruset. Store deler av økonomien var i praksis lammet i februar.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) i første kvartal var 6,8 prosent lavere enn i tilsvarende periode i fjor. Tidligere er det aldri meldt om noen nedgang overhodet siden myndighetene begynte å registrere kvartalstall på 1990-tallet.

Forrige gang Kina opplevde økonomisk nedgang på årsbasis, var i 1976, da kommunistlederen Mao Zedong døde og kulturrevolusjonen var inne i sin siste fase.

Inntil nå har Kinas innbyggere vært vant med sammenhengende økonomisk vekst som også har ligget på et høyt nivå. I fjor var riktignok veksten den laveste på nesten 30 år – men likevel på 6,1 prosent, ifølge offisielle tall.

Mange utenlandske analytikere mistenker at offisiell kinesisk økonomisk statistikk ikke er korrekt, og selskapet Nomura mener nedgangen i første kvartal kan ha vært større enn 6,8 prosent.

Industriproduksjonen falt 8,4 prosent i første kvartal, ifølge de offisielle tallene som ble presentert fredag. Detaljhandelen stupte 19 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: