Menu
Den nyvalgte pro-kinesiske representanten Starry Lee Wai-king tas i ed foran byregjeringens leder Carrie Lam. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Kina-vennlig forsamling tatt i ed i Hongkong

Nyvalgte Kina-vennlige medlemmer av den lovgivende forsamlingen i Hongkong ble mandag tatt i ed.

Av NTB | 03.01.2022 07:53:40

Politikk: Representantene sverget lojalitet foran byregjeringens leder Carrie Lam. I salen var det et kinesisk flagg, og et noe mindre Hongkong-flagg.

Tidligere har det i forsamlingen vært et betydelig antall tilhengere av demokrati.

Men i valget i forrige måned fikk ikke disse kandidatene lov til å delta. Den kinesiske regjeringen i Beijing sørget for at de ble utestengt.

Under seremonien mandag var Hongkongs tradisjonelle emblem fjernet fra salen der representantene møtes. Et kinesisk emblem var hengt opp i stedet.

Starry Lee, leder for Hongkongs største pro-kinesiske parti DAB, var tilsynelatende svært fornøyd med den nye politiske situasjonen.

– Hongkong har gått inn i en ny epoke hvor vi kan bli kvitt politiske konflikter og gå hånd i hånd for å bedre styresettet, sa han.

Etter de store pro-demokratiske demonstrasjonene i 2019 ble en sikkerhetslov for Hongkong vedtatt i Beijing året etter.

Mange demokratiforkjempere har siden da blitt fengslet. Andre har reist til utlandet, og frie medier i Hongkong er blitt stengt.

Alle kandidatene som skulle delta i valget i desember, ble nøye gransket. Bare de som var tilstrekkelig lojale overfor Beijing, fikk delta.

Valgdeltakelsen ble bare på 30 prosent – noe som var historisk lavt.

Dessuten ble bare 20 av de 90 representantene direkte valgt. Resten ble utpekt av pro-kinesiske komiteer.

I løpet av de siste par årene har regjeringen i Beijing brukt harde virkemidler for å knekke Hongkongs demokratibevegelse.

(©NTB)

Flere nyheter: