Menu
Kongressleder Nancy Pelosi forlot Taiwan onsdag etter et kort besøk på under 24 timer. Men besøket utløste harme i Kina, som svarer med store militærøvelser rundt Taiwan. Foto: Taiwans utenriksdepartement / AP / NTB

Kina starter største øvelser noensinne ved Taiwan

Kina innledet torsdag de største militærøvelsene noensinne i farvannene rundt Taiwan etter besøket til kongressleder Nancy Pelosi.

Av NTB | 02.08.2022 08:10:39

Krig og konflikter: Pelosi (82) reiste fra Taiwan onsdag etter et kort besøk som utløste rasende reaksjoner fra Kina, som anser det selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.

Øvelsene med skarp ammunisjon finner sted i en rekke områder rundt Taiwan, noen steder bare 20 kilometer fra kysten.

Ifølge den kinesiske avisa Global Times skal det for første gang skytes missiler over taiwansk territorium. I tillegg skal kineserne simulere en blokade av øya.

Journalister fra nyhetsbyrået AFP så kinesiske missiler som ble skutt ut i Taiwan-stredet tidlig på ettermiddagen lokal tid.

– I den pågående striden rundt Pelosis Taiwan-besøk er USA provokatøren, og Kina er offeret, hevder Hua Chunying, talskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet.

En kinesisk militær kilde hevder overfor nyhetsbyrået AFP at øvelsene skal fungere som forberedelse til reelle militære stridigheter. Skulle taiwanske styrker løsne skudd, vil Kinas hær iverksette harde mottiltak, ifølge kilden.

Mindre kinesiske militærøvelser begynte tirsdag, samme dag som Pelosi ankom Taiwan.

Nancy Pelosi er leder for Representantenes hus og en av de mektigste lederne i Det demokratiske partiet, som også president Joe Biden tilhører. Hun er den mest høytstående representanten for USA som har besøkt Taiwan på 25 år.

Selv om Kina starter store militærøvelser og bruker krigersk retorikk, tror analytikere at president Xi Jinping vil unngå at situasjonen eskalerer og kommer ut av kontroll.

– Det siste Xi ønsker, er en krig som starter ved et uhell, sier forsker Titus Chen ved Sun Yat-sen nasjonale universitet på Taiwan.

Regjeringen i Kina forsvarer øvelsene og legger skylden for den økte spenningen på USA.

USA kaller på sin side øvelsene uansvarlige. Landene i G7 – der USA inngår – reagerer sterkt på at Kina bruker et besøk som påskudd til å starte aggressiv militær aktivitet i Taiwan-stredet.

(©NTB)

Flere nyheter: