reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Kina vil nå slutte seg til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB

Kina slutter seg til globalt vaksinesamarbeid

Kina slutter seg fredag til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax, der også Norge er med.

Av NTB | 09.10.2020 04:52:57

Medisin og helse: Covax ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO) og har som mål å sikre rettferdig fordeling av koronavaksiner. Vaksinesamarbeidet er designet slik at rike land forplikter seg til å kjøpe inn vaksiner og dele dem med mindre bemidlede land.

Kina, som har fire vaksinekandidater i tredje testfase, sa først nei til å bli med i alliansen, men snudde fredag.

– Vi tar dette steget for å sikre en mer rettferdig distribusjon av vaksinene, særlig til utviklingsland, og håper flere land vil slutte seg til oss og støtte Covax, sier Hua Chunying, en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet.

Vilkårene for Kinas deltakelse er foreløpig ikke kjent. Landets president Xi Jinping har tidligere framholdt at Kina skal utvikle en vaksine som et offentlig gode.

USA er blant landene som har sagt nei til å delta. Russland er heller ikke med.

Kina har blitt kritisert kraftig for hvordan det som utviklet seg til å bli en pandemi, ble håndtert av landet i den innledende fasen. Selv har Kina langt på vei lyktes i å kontrollere pandemien innenfor sine grenser.

Titalls millioner kinesere vendte fredag tilbake på jobb etter en nasjonal ferieuke, noe som står i kontrast til situasjonen i resten av verden, der mange land fortsatt har restriksjoner på plass.

(©NTB)

Flere nyheter: