Menu
Kinas president Xi Jinping i midten på andre rad under torsdagens møte i Folkekongressen. Foto: Roman Pilipey / Pool Photo via AP / NTB

Kina satser på økonomisk uavhengighet de neste fem årene

Folkekongressen i Kina har vedtatt en ny økonomisk femårsplan som skal bidra til at Kina blir mindre avhengig av både eksportinntekter og import av teknologi.

Av NTB | 11.03.2021 09:53:17

Politikk: Planen ble vedtatt med 2.873 mot 11 stemmer. 12 representanter avsto fra å stemme, melder den kinesiske rikskringkastingen CGTN etter torsdagens avstemning.

Ett av hovedmålene er at Kina skal kunne stå på egne bein teknologisk sett. I tillegg skal den få kineserne til å forbruke mer slik at landet blir mindre avhengig av inntekter fra eksport av billigprodukter med lav kvalitet.

Avstemningen ble holdt på siste dag av det årlige møtet i Folkekongressen, som er det nærmeste man kommer en kinesisk nasjonalforsamling.

– Vi vil prioritere innenlands sirkulasjon og arbeid for å bygge et sterkere innenlands marked og gjøre Kina til en selger av kvalitet, sa statsminister Li Keqiang da Folkekongressen ble innledet fredag i forrige uke.

Kjernen i den nye planen er økt innovasjon i bransjer som telekommunikasjon, ren energi og elbiler.

Kommunistpartiet anser at vitenskap og teknologi gir strategisk støtte til Kinas utvikling, ifølge Li.

I fjor endte landet med en vekst på 2,3 prosent. Dermed ble Kina den eneste økonomiske stormakten i verden som kunne notere vekst, ikke tilbakegang på grunn av pandemien.

Folkekongressen har også vedtatt å øke forsvarsbudsjettet for 2021 med 6,8 prosent.

Budsjettet ble vedtatt med 2.843 mot 36 stemmer, mens 17 representanter avsto fra å stemme.

Strategien er utarbeidet etter en flere år lang handelskrig med USA, Mens amerikanerne har satt foten ned for teknologieksport til Kina og utfordret landets stilling som verdens største produsent av enkle fabrikkvarer, har kineserne måttet pønske ut en ny økonomisk strategi som gjør landet mindre sårbart.

Han har også kunngjort at Kina satser på en økonomisk vekst på over 6 prosent i 2021.

(©NTB)

Flere nyheter: