reklame for Sheiken Bowling
Menu
Russlands president Vladimir Putin på en medaljeutdeling i Kreml søndag. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kreml / AP / NTB

Kina pådrar seg USAs vrede etter å ha uttrykt støtte til Russland

Kinas president Xi Jinping forsikret onsdag Vladimir Putin om at Kina fortsatt støtter russisk «suverenitet og sikkerhet». Det faller ikke i god jord i USA.

Av NTB | 15.06.2022 23:00:52

Politikk: – Kina hevder å være nøytralt, men atferden gjør det klart at de fortsatt investerer i nære forbindelser med Russland, sier en talsperson for USAs utenriksdepartement.

– Land som tar parti med Vladimir Putin, vil uvegerlig ende opp på historiens skraphaug, sier den ikke navngitte talspersonen videre.

Personen understreker at USA følger nøye med på Kina, også på hvordan Kina «fortsatt gjengir russisk propaganda og antyder at grusomhetene i Ukraina er iscenesatt».

Kina har ikke villet fordømme invasjonen selv om landet tradisjonelt har vært nøye med å påpeke at alle lands suverenitet skal respekteres, og at ingen har rett til å blande seg inn i andre lands politikk.

I stedet har lederne i Beijing forsøkt å balansere Kinas nære forhold til Russland med det kinesiske myndigheter mener er en nøytral holdning til konflikten.

– Kina vil fortsette å støtte Russland i saker som handler om kjerneinteresser og viktige bekymringer som suverenitet og sikkerhet, skal Xi ha sagt, ifølge statlige kinesiske medier.

Han skal også ha sagt at Kina er villig til å trappe opp den strategiske samordningen mellom de to landene.

Kort tid senere sa Kreml i en uttalelse at Xi og Putin er blitt enige om å øke samarbeidet innen energi, økonomi, industri, transport og andre felter som følge av Vestens sanksjoner mot Russland.

Tidligere på dagen snakket Xi med Putin på telefonen. Det var den andre kjente samtalen som de to lederne siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

Etter telefonsamtalen offentliggjorde både kinesiske og russiske medier utdrag fra samtalen.

(©NTB)

Flere nyheter: