Menu
Sanksjoner og EUs vanskelige forhold til nabolandene Tyrkia og Russland står på dagsordenen når EU-landenes utenriksministre og unionens utenrikssjef Josep Borrell møtes mandag. Arkivfoto: Johanna Geron / AP / NTB

Kina og Myanmar ilegges EU-sanksjoner

EUs utenriksministre ble mandag enige om sanksjoner mot personer og bedrifter i en rekke land, inkludert Kina og Myanmar.

Av NTB | 22.03.2021 13:38:08

Politikk: Ministrene i de 27 medlemslandene ga sin tilslutning til sanksjoner mot fire personer og ett foretak i Kina som EU mener har vært involvert i menneskerettsbrudd overfor uigurene i Xinjiang, opplyste EU-diplomater til nyhetsbyrået DPA.

De fire er ledende myndighetspersoner i Xinjiang-regionen, melder nyhetsbyrået AP.

Avgjørelsen kan sette EU på kollisjonskurs med Kina, som advarte unionen om å «tenke seg om to ganger» før sanksjoner ble vedtatt.

– Dersom noen insisterer på en konfrontasjon, vil vi ikke tre tilbake, sa Kinas EU-ambassadør Zhang Ming.

Ifølge kilder i EU-diplomatiet vil unionen også bruke den nye mekanismen til å innføre sanksjoner mot personer og foretak i Nord-Korea, Russland, Libya, Eritrea og Sør-Sudan.

– Antallet drap har nådd et uutholdelig nivå. Dette er grunnen til at vi ikke kan la være å innføre sanksjoner, sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas.

På mandagens møte blir også forholdet til Tyrkia og Russland diskutert. Mens det anstrengte forholdet til Tyrkia ser ut til å ha blitt noe bedre den siste tiden, har forholdet til Russland utviklet seg i negativ retning.

Tiltakene er hjemlet i EUs ferske regelverk for sanksjoner knyttet til brudd på menneskerettighetene. De som føres opp på EUs sanksjonsliste, får innreiseforbud til EU og verdier de måtte ha i unionen, sperres.

Også Myanmar, der militæret 1. februar gjennomførte et kupp, ble gjenstand for tiltak. EU-ministrene ble enige om å ilegge sanksjoner mot elleve medlemmer av militærjuntaen for den brutale håndteringen av opposisjonen og demonstranter som har protestert mot kuppet.

(©NTB)

Flere nyheter: