reklame for smiaa
Menu
«Du har gått over grensen, vennligst gå tilbake», står det på dette banneret som kinesiske soldater i Ladakh, på grensen mellom India og Kina, viser fram. Grensekonflikten mellom de to landene går mange tiår tilbake. Bildet er fra 5. mai 2013. Arkivfoto: AP / NTB scanpix

Kina og India enige om å løse grensekonflikt

Kina og India er enige om å løse grensekonflikten mellom de to landene, dagen etter det voldeligste sammenstøtet mellom deres soldater på flere tiår.

Av NTB | 17.06.2020 10:19:14

Politikk: – Begge parter er enige om å løse denne saken gjennom dialog og konsultasjoner og ta grep som letter på situasjonen og sikrer fred og ro i grenseområdet, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian onsdag.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ønsker utviklingen velkommen.

– Det er allerede kunngjort at militære representanter fra India og Kina har vært i kontakt. De diskuterer situasjonen og tiltak for deeskalering. Vi ønsker det velkommen, sa Lavrov onsdag.

Det er ikke umiddelbart klart hvilken form slike samtaler kan få. Tidligere onsdag kunne ikke det indiske forsvarsdepartementets talsperson Aman Anand svare på spørsmål om situasjonen.

India har ennå ikke bekreftet at de to landene er enige om å løse striden.

– Jeg vil forsikre landet om at våre soldaters offer ikke vil være forgjeves. For oss er samhold og landets integritet viktigst. India ønsker fred, men er i stand til å svare hvis vi blir provosert, sa statsminister Narendra Modi i en TV-tale onsdag, dagen etter at han hadde holdt krisemøte i regjeringen.

Sammenstøtet skjedde mandag kveld i Ladakh i Kashmir, lengst nord i India, på grensen mot Kina.

Zhao la skylden på India tirsdag. Han gjentok det samme onsdag. Indiske soldater gikk ulovlig over grensen og angrep kinesiske soldater, hevdet han.

– Dette førte til en alvorlig fysisk konfrontasjon som resulterte i dødsfall og skader, sa Zhao, uten å gi detaljer.

Kina oppfordrer India til å unngå provoserende handlinger som kan føre til at grensesituasjonen blir ytterligere vanskeliggjort, la han til.

– Vi ber nok en gang den indiske parten om å handle i tråd med overensstemmelsen, beordre sine soldater på frontlinjen til ikke å gå over grensen, ikke provosere og ikke foreta ensidige handlinger som kan komplisere situasjonen, sa Zhao.

Partene har barket sammen flere ganger før. Spenningen har vært størst rundt den indiske regionen Ladakh i delstaten Jammu og Kashmir som grenser til Tibet i Kina.

Det er strid rundt områder også nordøst i India. Kina anser store deler av den indiske delstaten Arunachal Pradesh, lengst nordøst i India, som kinesisk.

I 1962 utkjempet landene en krig over kontrollen over et område i den nordøstlige indiske delstaten Sikkim. Sikkim ligger strategisk til mellom Nepal, Kina og Bhutan. Sikkim ble del av India i 1962. Kina anerkjente dette først i 2003, i bytte mot at India aksepterte at Tibet tilhører Kina.

Ifølge det indiske forsvarsdepartementet gikk kinesiske soldater inn i indiskkontrollerte områder 1.025 ganger fra 2016 til 2018. I snitt har det skjedd 300–400 ganger i året siden 2012, ifølge India.

For seks år siden lempet den indiske regjeringen på begrensningene på bygging i områder nærmere enn 100 kilometer fra den omstridte grensen i Ladakh-regionen. Det åpnet for at det indiske forsvaret kunne bygge veier og infrastruktur i et område som Kina gjør krav på.

I regionen Aksai Chin, mellom Jammu og Kashmir og Kinas grense, har landene overlappende krav. India mener at Aksai Chin tilhører Ladakh-regionen.

Jammu og Kashmir er indiskstyrt, men har delvis selvstyre. Ikke bare Kina gjør krav på deler av delstaten. Det gjør også Pakistan. India har derfor latt seg provosere fordi Kina støtter Pakistan i Kashmir-spørsmålet.

India har motsatt seg en grenseavtale mellom Kina og den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir. Avtalen gir Kina for stort fotfeste i et område som India også gjør krav på, mener India.

Beijings silkevei-prosjekt skal knytte Kina til Pakistan via Kashmir, med utbygging av veier, jernbaner, havner, kraftverk og annen infrastruktur.

India og Pakistan har kjempet to kriger om Kashmir. I fjor var konflikten igjen nær ved å utarte i en fullskala krig etter at en opprørsgruppe med base i Pakistan gjennomførte et angrep mot styrker i den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

India bekreftet tirsdag at 20 av landets soldater ble drept og fire kritisk såret. Kina har ikke oppgitt tap, men ifølge det indiske nyhetsbyrået ANI ble 43 kinesiske soldater drept eller såret.

Mandagens sammenstøt skjedde åtte dager etter at Indias utenriksdepartement kunngjorde enighet med Kina om å finne en fredelig løsning på den langvarige grensekonflikten i Himalaya.

I år er det 70 år siden Kina og India etablerte diplomatiske forbindelser. De deler en grense som til sammen utgjør rundt 3.500 kilometer.

(©NTB)

Flere nyheter: