
Kina og India deltar i russisk militærøvelse
Både Kina og India deltar i en militærøvelse som torsdag ble innledet lengst øst i Russland.
Politikk: Øvelsen foregår parallelt med Russlands krig mot Ukraina. Soldater fra Kina, India, Syria, Mongolia, Laos, Nicaragua, Belarus og flere andre tidligere Sovjetstater deltar.
I Japanhavet skal russiske og kinesiske marinefartøyer trene sammen. De skal blant annet øve på å beskytte havområder med økonomisk aktivitet og å støtte «bakkestyrker i kystområder».
Over 50.000 soldater, 140 fly og 60 krigsskip skal delta, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.
Til sammenligning deltok rundt 30.000 soldater i Nato-øvelsen Cold Respons i Norge tidligere i år.
Omfanget er imidlertid mye mindre i år. Under Vostok-øvelsen i 2018 hevdet russiske myndigheter at 300.000 soldater deltok. Enkelte vestlige analytikere stilte seg tvilende til tallet, men det ser uansett ut til at øvelsen i år er kraftig nedskalert – trolig som følge av Ukraina-krigen.
Den politiske analytikeren Aleksandr Gabujev mener russiske myndigheter vil vise at de likevel har ressurser til å gjennomføre øvelsen samtidig med krigen.
Regjeringen i Kina reagerte med raseri da den amerikanske topp-politikeren Nancy Pelosi besøkte Taiwan i begynnelsen av august.
Etter Russlands invasjon av Ukraina har regjeringen i India sagt at de forholder seg nøytralt til konflikten. Landet har ikke sluttet seg til Vestens sanksjoner mot Russland, men i stedet kjøpt russisk olje til gode priser.
Samtidig er landet fortsatt medlem av den såkalte Quad-alliansen med USA, Japan og Australia.
Den russiske øvelsen kalles Vostok – «Øst» – i likhet med tilsvarende militærøvelser som er blitt holdt tidligere. Planen er å holde på fram til 7. september.
Regimet i Kina forsøker trolig å sende et signal til USA, ifølge Gabujev, som er tilknyttet tankesmia Carnegie Endowment for International Peace. Den kinesiske deltakelsen viser at Kina vil kunne knytte tettere bånd til Russland, dersom landet presses hardere av USA.
(©NTB)