Menu
Kinesiske myndigheter bekrefter at det nye viruset smitter mellom mennesker. Her er reisende på den internasjonale flyplassen i Beijing tidligere i januar. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix

Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker

Et nytt virus som kan føre til alvorlig lungesykdom, smitter mellom mennesker, bekrefter kinesiske myndigheter. Nærmere 220 personer har fått påvist smitten.

Av NTB | 20.01.2020 16:39:43

Medisin og helse: Det nye coronaviruset fører til en lungebetennelse-lignende sykdom med symptomer som feber og pusteproblemer. Forskere mener at sykdommen kan ha smittet fra dyr til mennesker.

Frykten er at viruset smitter raskere enn først antatt. 218 påviste tilfeller var registrert i Kina mandag. Det er en tredobling fra søndag. Tre av pasientene er døde.

198 av tilfellene er registrert i Wuhan, der viruset først ble påvist. Mandag ble de første smittetilfellene bekreftet i Beijing og Shanghai, mens flere tilfeller ble påvist i provinsen Guangdong sør i landet.

Eksperter har slitt med å fastslå hvordan viruset sprer seg, og man har antatt at et sjømatmarked i Wuhan var sentrum for utbruddet.

Men mandag sa Zhong Nanshan ved Kinas nasjonale helsekommisjon at mennesker kan bli smittet av viruset uten å ha besøkt byen.

– For øyeblikket kan det sies at det er bekreftet at det dreier seg om smitte mellom mennesker, sa han ifølge den statlige kringkasteren CCTV.

Wuhan har 11 millioner innbyggere og er et viktig transportsentrum, også under den kinesiske nyttårsfeiringen som begynner senere denne uka.

Mandag sa Kinas president Xi Jinping at det er «ekstremt viktig» å innføre alle mulige tiltak for å bekjempe det nye viruset. Presidenten tok til orde for et sterkt internasjonalt samarbeid da han uttalte seg om viruset for første gang.

Forskere har slått alarm fordi det nye viruset ligner på coronaviruset sars, som i 2002–2003 tok livet av 650 mennesker i Kina og Hongkong. Det ble ikke påvist tilfeller i Skandinavia under epidemien.

Viruset har de siste dagene også blitt påvist i Sør-Korea, Japan og Thailand, med totalt tre tilfeller – samtlige pasienter som hadde besøkt den kinesiske byen Wuhan.

I Guangdong ble to pasienter smittet av familiemedlemmer som hadde vært i Wuhan, utdyper Zhong, en kjent kinesisk forsker som bidro til å avdekke omfanget av sars-utbruddet tidlig på 2000-tallet.

(©NTB)

Flere nyheter: