Menu
Kinas utenriksminister Wang Yi (t.h.) lover støtte til gjenoppbyggingen av Afghanistan. Denne uka inviterte han Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqin (t.v.) og utsendinger fra blant annet USA og Russland til Tunxi i Anhui-provinsen for å diskutere landets framtid. Foto: Xinhua / AP / NTB

Kina lover støtte til Afghanistan

Afghanistan er i en kritisk overgang fra kaos til orden, sier president Xi Jinping, som lover kinesisk støtte til gjenoppbyggingen av det krigsherjede landet.

Av NTB | 31.03.2022 08:04:31

Krig og konflikter: Kina har ikke anerkjent Taliban-regjeringen i Kabul, men var tidlig ute med å knytte bånd til Afghanistans nye makthavere.

En måned før Taliban rykket inn i den afghanske hovedstaden, inviterte Kinas utenriksminster Wang Yi en delegasjon fra islamistgruppen til Kina og omtalte dem som en helt «avgjørende kraft» for fred og gjenoppbygging i Afghanistan.

Wang besøkte også Taliban-ledelsen i Kabul i forrige uke, og menneskerettighetssituasjonen i landet sto ikke øverst på hans dagsorden.

Den kinesiske utenriksministeren ønsket derimot forsikringer om at Kinas muslimske uigurminoritet i Xinjiang-provinsen ikke får benytte Afghanistan som frihavn.

Denne uka har Kina invitert Taliban til Tunxi i Anhui-provinsen for å diskutere gjenoppbygging av Afghanistan. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har også deltatt, og det samme har president Joe Bidens spesialutsending til Afghanistan, Tom West, og utsendinger fra Pakistan og andre land i regionen.

– Kina har alltid respektert Afghanistans suverenitet, uavhengighet og territoriale integritet, og vil bidra til å støtte landet på veien mot fred, stabilitet og utvikling, het det i en kunngjøring fra Kinas president Xi Jinping foran møtet.

– Dette er i alle lands interesse, understreket han.

(©NTB)

Flere nyheter: