reklame for smiaa
Menu
Kinas president Xi Jinping ventes å fremheve Kinas håndtering av koronaviruset under årets folkekongress. Landets økonomi er imidlertid rystet av pandemien, og dette vil prege årets kongress. Foto: Xie Huanchi / AP / NTB scanpix

Kina holder den årlige Folkekongressen – med koronapandemien som tungt bakteppe

Koronapandemien har ført til internasjonal kritikk og svekket økonomi og ligger som et tungt bakteppe når Kinas årlige folkekongress starter fredag.

Av NTB | 21.05.2020 07:02:51

Økonomi og næringsliv: Kinas nasjonale folkekongress skulle opprinnelig blitt avholdt i starten av mars. Som følge av koronapandemien ble den imidlertid utsatt – for første gang på flere tiår.

Den årlige kongressen, som samler hele toppsjiktet i kommunistpartiet, er vanligvis en arena hvor partiet viser fram sine resultater, meisler ut landets økonomiske agenda, og har de siste årene også vært en arena hvor president Xi Jinpings har befestet sin makt.

I år preges imidlertid omstendighetene sterkt av koronakrisen, og president Xi står overfor sitt livs politiske utfordring. Pandemien har paralysert det som er verdens nest største økonomi. I løpet av første kvartal falt den kinesiske økonomien – for første gang på flere tiår.

Den kinesiske regjeringen har gitt lokale myndigheter i Hubei-provinsen skylden for pandemiens utbrudd, som hadde sitt opphav i millionbyen Wuhan i Hubei tilbake i desember.

Kongressen vil også trolig diskutere en ny lov om biosikkerhet, samt en revisjon av loven som omfatter forhindring av dyreepidemier. Koronaviruset antas å ha sitt utspring fra et dyremarked i Wuhan.

Alle deltakere vil bli grundig koronatestet og isolert i forkant av arrangementet. Som følge av koronasituasjonen er årets kongress kuttet ned til én uke, fremfor de to ukene som vanligvis settes av.

Samtidig skal flere av dem som skal tale i kongressen, gjøre det via videolink. I tillegg må tjenestemenn som ikke er representanter i folkekongressen, følge den digitalt. Det samme må journalister.

Folkekongressen brukes til å portrettere regjeringen som lydhør overfor folkets representanter, men debattene og avgjørelsene er forhåndsbestemt, og hele samlingen er velkoreografert av kommunistpartiet.

Likevel er det av global interesse, da det gir et lite innsyn i Kinas politiske og økonomiske ambisjoner for det kommende året. Kongressen har blitt avholdt hvert år siden 1978, med fast dato 5. mars de siste to tiårene.

Xi ventes å fremheve hvordan landet har håndtert virusutbruddet, som i det store og det hele er under kontroll i Kina. Statlige medier har pekt på hvordan dagliglivet sakte, men sikkert er på vei tilbake til normalen i landet, og de setter det opp mot hvordan viruset er ute av kontroll i flere steder i verden.

Tatt i betraktning at koronapandemien vil prege årets kongress tungt, er det satt inn store og omfattende ressurser for å unngå et potensielt utbrudd av korona blant de tusenvis av politikerne fra hele landet som skal delta på møtene.

Kongressen er formelt sett Kinas øverste statsorgan og lovgivende forsamling og omfatter rundt 3.000 representanter.

(©NTB)

Flere nyheter: