reklame for smiaa
Menu
Kort tid etter klokken 2 natt til torsdag landet romkapselen i Siziwang-distriktet i den kinesiske regionen Indre Mongolia. Foto: Ren Junchuan / Xinhua via AP / NTB

Kina hentet hjem prøver fra månen

En ubemannet kinesisk romsonde er tilbake på jorden etter å ha gjennomført den første hjemhentingen av steinprøver fra månens overflate på mer enn 40 år.

Av NTB | 17.12.2020 05:08:03

Vitenskap og teknologi: Kort tid etter klokken 2 natt til torsdag landet romsonden Chang’e-5 i Siziwang-distriktet i den kinesiske regionen Indre Mongolia.

Den hadde tidligere koblet seg fra et ubemannede romfartøyet som går i bane rundt månen. Sammenkoblingen ble gjort for å redusere farten før kapselen kunne seile videre mot jorden med hjelp av fallskjermer. Dette var første gang Kina har gjennomført en slik operasjon.

Den 1. desember landet to av Chang’e-5-fartøyets fire sonder på månen og startet innsamlingen av stein fra overflaten og grunnprøver fra to meters dyp.

Prøvene ble forseglet og fraktet tilbake til en modul som fraktet dem til jorden. Det er første gang siden 1976 at det er hentet hjem prøver fra månen. Da ble det gjort av tidligere Sovjetunionens fartøy Luna 24.

Den vellykkede romferden er det siste gjennombruddet i Kinas ambisiøse romfartsprogram, som inkluderer planer om en tur til Mars og en permanent romstasjon.

De innhentede prøvene er trolig flere milliarder år yngre enn prøvene som tidligere er hentet av USA og Sovjetunionen. Det kan gi ny innsikt i månens historie og andre deler av solsystemet. Etter at prøvene er analysert, er det ventet at de blir delt med andre land.

(©NTB)

Flere nyheter: