reklame for smiaa
Menu
Kinas president Xi Jinping nøler med å gratulere Joe Biden. Foto: Ju Peng / Xinhua via AP / NTB

Kina har ennå ikke gratulert Biden

Gratulasjonene til Joe Biden har strømmet på fra mange deler av verden. Men fra Kina er det foreløpig taust.

Av NTB | 09.11.2020 08:23:21

Økonomi og næringsliv: – Jeg merket meg at herr Biden har erklært seier etter valget, sa talsmann Wang Wenbin i det kinesiske utenriksdepartementet mandag.

Han pekte på at valgutfallet avgjøres i tråd med amerikanske lover og prosedyrer. Noen gratulasjon kom ikke i denne omgang.

Heller ikke Russland eller Brasil har gratulert Biden. Men begge disse landene har ledere som antas å være godt fornøyd med Donald Trump.

Kina har på sin side måttet forsvare seg både mot Trumps handelskrig og hyppige verbale angrep fra den nå avtroppende presidenten.

I en ny lederartikkel uttrykker avisa håp om at forholdet til USA kan bli mer forutsigbart.

Avisas sjefredaktør Hu Xijin har dessuten lagt ut en video der han sier at Kinas regjering ønsker å holde en viss avstand til valgkampen i USA.

Kinesiske myndigheter reagerer ofte svært sterkt når de opplever at andre land blander seg inn i Kinas indre anliggender. Dette er også en mulig forklaring på at de nå venter med å kommentere den politiske prosessen i USA.

– Det er slik en president skal oppføre seg, skriver en bruker som har sett talen.

Også Bidens livshistorie har fått oppmerksomhet både i statskontrollerte medier og på sosiale medier i Kina. Mange har kommentert hans lange karriere fra han var en av USAs yngste senatorer til han nå blir landets eldste president.

Selv om Kina så langt ikke har gratulert Biden, får han forholdsvis positiv omtale i den engelskspråklige avisa Global Times, som kontrolleres av Kinas kommunistparti.

Selv om Trump har lagt seg på en svært hard linje overfor Kina, har enkelte vestlige analytikere spekulert på om Kina egentlig har vært fornøyd med ham. Ett av argumentene er at Kina foretrekker splittelse mellom USA og landets allierte.

På kinesiske sosiale medier har mange brukere vært positive til Bidens valgseier. Seierstalen hans har fått mye oppmerksomhet, og en emneknagg knyttet til talen er sett over én milliard ganger på det sosiale mediet Weibo, ifølge The Guardian.

(©NTB)

Flere nyheter: