reklame for smiaa
Menu
Besøkende på militærmuseet i Beijing i 2017 inspiserte en modell av et kinesisk hangarskip. Kina kritiserer USA for å ha sendt spionfly inn i en flyforbudssone i Nord-Kina under en militærøvelse 25. august 2020. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix

Kina anklager USA for å ha brutt flyforbudssone

Et amerikansk U-2 spionfly har fløyet inn i en flyforbudssone i Nord-Kina under en militærøvelse, hevder kinesiske myndigheter.

Av NTB | 26.08.2020 11:08:15

Politikk: – Dette var en åpenbar provokasjon, sa talsperson for det kinesiske forsvarsdepartementet, Wu Qian, i en uttalelse sent tirsdag.

– Handlingen bar høy risiko for å føre til feilvurderinger og til og med muligheten for å forårsake en utilsiktet luft-hav-episode, understreket forsvarsdepartementet.

Kina startet mandag en militærøvelse i Bohaihavet, øst for Beijing, som vil vare til 30. september, ifølge det kinesiske sjøsikkerhetsorganet.

Forholdet mellom Kina og USA er stadig mer anspent som følge av uenigheter knyttet til blant annet handel, teknologi, Taiwan og situasjonen i Sør-Kinahavet.

Kina er også i gang med å holde sjøforsvarsøvelser i Sør-Kinahavet, der Kina og en rekke andre sørøstasiatiske land er uenige om territoriell suverenitet.

En ytterligere kinesisk øvelse starter torsdag i Østkinahavet, til tross for at tyfonen Bavi er varslet.

Tidligere i august ble militære øvelser også gjennomført i Taiwanstredet og omkringliggende områder. Kina hevder territoriell suverenitet over USA-allierte Taiwan.

– Øvelsen var en nødvendig respons på den nåværende sikkerhetssituasjonen i Taiwanstredet, og skal forsvare nasjonal suverenitet, sa det kinesiske forsvarsdepartementet om øvelsen.

(©NTB)

Flere nyheter: