fbpx
Menu
Nord-Koreas leder Kim Jong-un ankommer om få dager Vladivostok der han skal ha samtaler med Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB scanpix

Kim og Putin møtes i Vladivostok

Russlands president Vladimir Putin har invitert Nord-Koreas leder Kim Jong-un til samtaler, og om få dager møtes de i Vladivostok.

Av NTB | 19.04.2019 16:40:14

Politikk: Kreml bekrefter at møtet skal finne sted, men har av sikkerhetsgrunner ikke villet opplyst hvor.

Russiske medier melder imidlertid at de to lederne skal møtes i Vladivostok, som ligger bare 130 kilometer fra grensa til Nord-Korea og er base for Russlands stillehavsflåte.

Mediene melder også at forberedelsene til møtet alt er i gang, og at den nordkoreanske lederen på sedvanlig vis planlegger å ankomme byen med sitt pansrede togsett.

Møtet mellom Putin og Kim finner sted samtidig med at Nord-Koreas forhold til USA igjen har surnet. Toppmøtet mellom president Donald Trump og Kim tidligere i år var ikke vellykket, og atomsamtalene mellom de to land har siden stått i stampe.

Torsdag hevdet Nord-Korea å ha testet et nyutviklet taktisk våpen, og landets ledelse gjorde det samtidig klart at de ikke lenger ønsker å sette seg ved forhandlingsbordet med USA dersom utenriksminister Mike Pompeo deltar.

Pompeo avfeide fredag det nordkoreanske utspillet og gjorde det klart at det fortsatt er han som kommer til å lede det amerikanske forhandlingsteamet.

– Ingenting er endret. Vi fortsetter arbeidet, sa Pompeo under en felles pressekonferanse med sin japanske kollega Taro Kono og Japans forsvarsminister Takeshi Iwaya.

Putin og Kim har aldri tidligere møtt hverandre, men den russiske presidenten tok i 2002 imot den nordkoreanske lederens far Kim Jong-il i Vladivostok.

– Selv om dialogen med USA muligens gjenopptas, ønsker jeg at vår motpart i dialogen ikke blir Pompeo, men en annen person som er mer forsiktig og moden i sin kommunikasjon med oss, sa generaldirektør Kwon Jung-gun i nordkoreansk UD til det statlige nyhetsbyrået KCNA torsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: