Menu
Aleksander Aamodt Kilde med seierstrofeet etter super-G-rennet i Kvitfjell søndag. Foto: Erik Johansen / NTB

Kildes eventyrsesong fortsatte: – Helt sprøtt

Alpinist Aleksander Aamodt Kilde (29) gikk for første gang i karrieren til topps i Kvitfjell søndag. Det sikret ham også krystallkula i super-G-cupen.

Av NTB | 06.03.2022 14:03:34

Sport: På det 17. forsøket lyktes det endelig for Kilde på hjemmebane. Han kjørte et fantastisk renn og kom i mål til en ledelse på 73 hundredels sekund fra startnummer sju.

– Har jeg kjørt her 17 ganger?! var Kildes første svar til NTB etter seieren.

– Det føles veldig godt. Jeg prøver å gjøre som normalt i dag, og det fungerte – som det har gjort resten av sesongen, sa 29-åringen.

Etter Kilde skulle flere sterke konkurrenter komme inn like bak nordmannen. Canadieren James Crawford kom nærmest, sju hundredeler bak Kilde, mens Matthias Mayer endte tolv hundredeler bak.

Det ble noen nervepirrende øyeblikk for Kilde i lederstolen etter hvert, som ikke tok seieren på forskudd.

– Å ta seier på hjemmebane er rått. Det er en utrolig deilig følelse. For en helg! utbrøt Kilde da sesongens sjuende seier i verdenscupen var et faktum.

Adrian Smiseth Sejersted ble nest beste nordmann på en 8.-plass med 75 hundredeler opp til søndagens mann i Kvitfjell.

– Han har bare den ekstreme farten og får det til hver gang. Det er nesten ikke til å tro. Vanvittig imponerende, sa Sejersted til NTB.

Kilde ledet super-G-cupen med 61 poeng på Marco Odermatt før søndagens renn. Sveitseren endte utenfor topp 25, så han kan ikke gjøre noe med den lenger. Nærmest følger Mayer som er 130 poeng bak.

– Det er helt sprøtt. At det går an. Man glemmer fort at det er en comeback-sesong. Sju seirer, to OL-medaljer og en krystallkule …, sa Kilde.

Alpinistenes sportssjef Claus Ryste er imponert.

– Spesielt i super-G er han den skarpeste. Han har unike kvaliteter der. Utfordringen i super-G er ofte bare én besiktigelse. Det er veldig sjelden at man er så stabil som han har vært nå, roste Ryste.

I super-G har Kilde en utrolig rekke med resultater denne sesongen. Etter å ha kjørt ut i sitt første renn i Beaver Creek har han fire seirer og en 2.-plass.

Den ferske alpinpensjonisten gikk rundt i målområdet søndag, hilste på dem som kom i mål og jublet skikkelig da Kilde kjørte inn til ledelse.

Kilde vant krystallkula i super-G-cupen i 2016. I 2020 vant han den enda tyngre – og gjevere – kula som vinner av sammenlagtcupen.

Også utforcupen er Kilde i førersetet til å vinne. Før det siste rennet leder han med 23 poeng på sveitsiske Beat Feuz.

Fartssesongen avsluttes i franske Courchevel 16. og 17. mars med utfor og super-G. Dagene i forveien er det slalåm og storslalåm.

Fem ganger har Kilde vært topp fem i Kvitfjell-traseen de siste årene. Lørdag ble han nummer to bak overlegne Dominik Paris i utfor.

Søndag var forholdene på Kvitfjell igjen helt perfekte. Kaldt, blå himmel og strålende sol gjorde det til en dag som lignet fredagen hvor canadiske Cameron Alexander kom ned til delt seier fra startnummer 39. Lørdag var det tidvis overskyet da Kjetil Jansrud tok farvel med alpinsirkuset.

(©NTB)