Menu
EU planlegger å gå til sak mot AstraZeneca for manglende vaksineleveranser. Illustrasjonsfoto: Peter Dejong / AP / TNB

Kilder: EU forbereder søksmål mot AstraZeneca

EU-kommisjonen forbereder seg på å gå til sak mot AstraZeneca for svikt i leveransene av vaksinedoser, opplyser kilder i diplomatiet til Politico.

Av NTB | 22.04.2021 10:04:12

Politikk: Spørsmålet om å saksøke det svensk-britiske farmasiselskapet ble tatt opp på et møte blant EU-landenes ambassadører i Brussel onsdag, og et flertall stilte seg bak dette, sier kildene.

Ifølge en diplomat er målet å tvinge AstraZeneca til å levere de vaksinene som er lovet i kontrakten med EU.

AstraZeneca har hatt store forsyningsproblemer og har flere ganger måtte varsle om forsinkelser i leveransene. Onsdag opplyste en høyt plassert EU-kilde at unionen ikke vil bruke opsjonen som ligger inne om å kjøpe flere doser av vaksinen. Det er ikke klart om det blir inngått noen ny avtale med AstraZeneca.

Vaksinen, som markedsføres under navnet Vaxzevria, har også støtt på problemer med alvorlige bivirkninger og knytes til et lite antall tilfeller av blodpropp og lavt blodplatetall. Flere av tilfellene har hatt dødelig utfall.

En rekke land har innført begrensninger på hvem som får vaksinen, og mange steder gis den kun til eldre. I Norge er det for tiden ingen som får AstraZenecas vaksine.

(©NTB)

Flere nyheter: