Menu
Nord-Korea og USA skal være enige om en foreløpig avtale som gir IAEA-kontrollører tilgang til kjernevåpenfabrikker og missiltest-anlegg. Foto: Korean Central News Agency / AP / NTB scanpix

Kilde: Nord-Korea godtar kontroll fra IAEA

Nord-Korea og USA skal være enige om en avtale som gir IAEA-inspektører adgang til nordkoreanske atomanlegg, ifølge en sørkoreansk tjenestemann.

Av NTB | 12.02.2019 10:17:54

Krig og konflikter: Ifølge det som beskrives som en foreløpig avtale, vil inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) også få tilgang til missiltest-anlegg, opplyser en tjenestemann med kjennskap til avtalen til The Korea Times.

Dette er i tråd med de gjentatte kravene fra USA om at Nord-Korea må gjøre konkrete grep for nedrustning. Når og hvor kontrollene skal finne sted vil bli tatt opp i nye samtaler mellom USA og Nord-Korea.

– Nord-Korea garanterer sikkerheten for IAEA-inspektørene og deres virksomheter helt til kontrollen er gjennomført. Pyongyang vil overholde forpliktelsene under FNs sikkerhetsråds resolusjon om å samarbeide med IAEA, sier tjenestemannen.

IAEA-kontrollører ble bedt om å forlate landet i 2009.

Nord-Korea undertegnet Den internasjonale ikkespredningsavtalen (NPT) i 1968, men trakk seg fra avtalen i 2003. Tjenestemannen sier det er for tidlig å diskutere om regimet igjen vil bli med i denne avtalen.

Talspersoner for den nordkoreanske lederen Kim Jong-un vil ikke kommentere saken, og opplysningene om enighet er heller ikke bekreftet fra USA.

Da USAs president Donald Trump og Kim møttes i Singapore i fjor sommer lovet Kim å jobbe for «atomnedrustning av den koreanske halvøya».

De to lederne skal møtes igjen 27. og 28. februar i Hanoi i Vietnam.

(©NTB)

Flere nyheter: