Menu
President Donald Trumps spesialutsending for nedrustningskontroll Marshal Billingslea i Wien i sommer, da atomforhandlingene med Russlands startet. Arkivfoto: Ronald Zak / AP / NTB

Kilde: Amerikansk-russisk enighet om å fryse antall atomstridshoder

Amerikanske og russiske forhandlere skal være prinsipielt enige om å fryse antall lagrede atomstridshoder i et forsøk på å redde sin siste nedrustningsavtale.

Av NTB | 09.10.2020 21:22:59

Politikk: Avtalen Ny Start utløper i februar neste år. Den legger begrensninger på hvor mange strategiske atomvåpen de to landene kan ha.

Russland har tidligere signalisert at landet ønsker å forlenge avtalen med fem nye år. USA har på sin side krevd at også Kina slutter seg til avtalen, noe Beijing slett ikke ønsker.

Avtalen ble inngått i 2010 mens Barack Obama var president.

Kilden sier at det ikke er klart om enigheten om å fryse antallet stridshoder vil føre til en forlengelse av Ny Start-avtalen. Men hvis forhandlingene lykkes, vil partene kunne offentliggjøre en foreløpig avtale før presidentvalget 3. november.

Forhandlingene fant sted i Helsingfors denne uken og fortsetter neste uke.

Russerne skal ha blitt fortalt at hvis det ikke blir enighet om å fryse antall stridshoder de neste ukene, så vil USA kunne innta en hardere forhandlingsposisjon.

Hvis forhandlingene om Ny Start ikke fører fram, vil USA og Russland for første gang på mange tiår stå uten noen tosidige avtaler som regulerer landenes atomvåpen.

Over 90 prosent av verdens atomvåpen er å finne hos Russland og USA, som ved inngangen til 2019 hadde henholdsvis 6.500 og 6.185 atomstridshoder, ifølge en rapport fra fredsforskningsinstituttet Sipri.

(©NTB)

Flere nyheter: