Menu
Irans øverste leder Ali Khamenei tok mandag et siste farvel med general Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk attentat i Bagdad fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Khamenei gråt ved Soleimanis kiste

Irans øverste leder Ali Khamenei tok til tårene da han mandag tok et siste farvel ved kisten til general Qasem Soleimani i Teheran.

Av NTB | 06.01.2020 09:09:34

Kriminalitet og rettsvesen: Den 62 år gamle lederen for elitestyrken i Revolusjonsgarden ble likvidert i et amerikansk droneangrep i Iraks hovedstad Bagdad fredag.

Soleimani sto ayatolla Ali Khamenei nær, ble regnet som Irans nest mektigste mann og spilte en sentral rolle i landets forsvars- og utenrikspolitikk.

Søndag tok flere hundre tusen iranere farvel da generalens kiste ble fraktet gjennom byen Ahvaz sørvest i Iran og deretter sjiamuslimenes hellige by Mashhad nordøst i Iran.

Seremonien ble derfor utsatt til mandag og flyttet til det store universitetstområdet i Teheran, der både Khamenei, president Hassan Rouhani og en rekke andre toppledere var på plass.

Etter seremonien, som ble direktesendt på neste alle landets TV-kanaler, ble generalens kiste transportert til Azadi-plassen vest i Teheran, der det store Frihetstårnet troner og en ny seremoni ventet.

Store menneskemengder hadde tatt oppstilling langs den 3 kilometer lange ruten, og rop om hevn over USA runget.

– Gale Trump, du må ikke tro at det hele er over med min fars martyrdom, sa Zeinab Soleimani, som la til at både USA og Israel nå har hevn i vente.

– Familiene til amerikanske soldater i det vestlige Asia kan nå bare vente på nyheten om at barna deres er døde, sa hun, til jubel fra folkemengden.

– Gud den allmektige har lovet hevn, og Gud er den viktigste hevneren. Det vil med sikkerhet bli iverksatt handlinger, sa Qaani i et intervju som ble sendt på iransk TV i morgentimene.

– Med Guds hjelp skal vi følge martyren Soleimanis vei og sørge for å bli kvitt amerikanerne i denne regionen, la han til.

Der skal det holdes minnestund foran et mausoleum, før kisten fraktes videre til Soleimanis fødested Kerman sørøst i Iran der han etter planen skal stedes til hvile tirsdag.

Det er første gang i historien at Iran ærer en mann ved å holde minneseremonier i flere byer, noe som ikke engang skjedde da den islamske republikkens grunnlegger ayatolla Ruhollah Khomeini døde i 1989.

Søndag kveld skulle ayatolla Ali Khamenei og den øvrige iranske ledelsen etter planen ha deltatt i en minnestund ved Imam-Khamenei-moskeen i Teheran, men den måtte avlyses fordi gatene var så fulle av sørgende at det ikke lot seg gjøre å frakte kisten dit.

Khamenei ledet bønnen ved kisten og gråt ved et tidspunkt åpenlyst, noe også mange av de frammøtte gjorde.

Hevn var også et sentralt tema i talene Soleimanis datter Zeinab holdt under seremonien på universitetet.

Soleimanis etterfølger som leder av Revolusjonsgardens Quds-styrke, Esmail Qaani, sto ved Khameneis side under minnemarkeringen og varsler også hevn.

Fra Teheran skal Soleimanis kiste transporteres til Qom, en av sjiamuslimenes helligste byer og landets teologiske sentrum der mullaene får sin utdannelse.

(©NTB)

Flere nyheter: