Menu
Iran-vennlige militssoldater og demonstranter trakk seg onsdag tilbake fra USAs ambassade i Bagdad, etter å ha forsøkt å storme området tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Khamenei blåser av Trumps trusler

Irans øverste leder Ali Khamenei kaster seg inn i Twitter-krigen med Donald Trump og advarer USAs president mot å leke med ilden.

Av NTB | 01.01.2020 15:54:37

Krig og konflikter: Khamenei viser til Trumps trussel om å stille Iran til ansvar for de Iran-vennlige demonstrantenes angrep på USAs ambassade i Iraks hovedstad Bagdad.

– Iran vil fullt ut bli holdt ansvarlig for tapte liv eller skader på noen av våre anlegg. De vil betale en veldig høy pris. Dette er ingen advarsel, det er en trussel. Godt nytt år, tvitret Trump tirsdag kveld.

– Du kan ikke gjøre en fordømt ting! Dette har ingenting med Iran å gjøre, lød ayatollaens svar onsdag.

– Vær nå logisk. Folk i denne regionen hater Amerika. Hvorfor forstår ikke amerikanere dette, fortsetter Khamenei.

– Dere amerikanere har begått forbrytelser i Irak, dere har begått forbrytelser i Afghanistan. Dere har drept mennesker, tvitrer Irans øverste leder.

Iranske talsmenn anklager Trump for å komme med «absurde og grunnløse trusler», og Khamenei kom onsdag med en klar advarsel.

– Dersom den islamske republikken bestemmer seg for å kjempe mot et land, kommer vi til å gjøre det uttrykkelig, tvitret han.

– Dersom noen truer dette, vil vi uten å nøle konfrontere vedkommende og slå hardt til. Vi kommer aldri til å trekke landet mot krig, men dersom andre ønsker å påføre oss noe, vil vi stå opp mot dem med hele vår styrke, tvitrer Khamenei.

Militssoldatene tilhørte de sjiamuslimske Hizbollah-brigadene (Kataeb Hizbollah) i Irak og nabolandet Syria, som regnes blant de mest radikale fraksjonene i den mektige militsorganisasjonen Hashed al-Shaabi.

Protestene utenfor USAs ambassade i Bagdad, der tusenvis av demonstranter forsøkte å ta seg inn på ambassadens område tirsdag, fortsatte i morgentimene onsdag.

Først da Hashed al-Shaabi ga ordre om tilbaketrekning, trakk demonstrantene bort fra området.

– Dere har levert budskapet, het det i kunngjøringen fra Hashed al-Shaabi, som også er kjent som Folkets mobiliseringskomité, og som samler rundt 40 militsgrupper som har både sjia- og sunnimuslimer, kristne og yazidier i sine rekker.

Irans utenriksdepartement kalte onsdag en representant for den sveitsiske ambassaden i Teheran inn på teppet for å overlevere en formell protest på Trumps påstand om at landet står bak protestene ved ambassaden i Bagdad. Sveits’ ambassade representerer USA i landet.

– Vi er svært besluttsomme når det gjelder vårt lands interesser. Vi er sterkt besluttsomme når det gjelder vår nasjons verdighet. Vi er sterkt besluttsomme når det kommer til den iranske nasjonens framgang og storhet, fortsetter ayatollaen.

Khameneis kommentar var den første etter at minst 25 Iran-støttede militssoldater ble drept i amerikanske flyangrep mot flere baser vest i Irak søndag.

Demonstrantene satte fyr på amerikanske flagg og lot seg ikke skremme av fungerende statsminister Adel Abdel-Mahdis trusler om strenge straffer.

(©NTB)

Flere nyheter: