Menu
Kenyas tidligere president Daniel arap Moi er død, 95 år gammel. Foto: AP / NTB scanpix

Kenyas tidligere president Daniel arap Moi er død

Kenyas tidligere president Daniel arap Moi er død, 95 år gammel. Han var landets president i 24 år.

Av NTB | 04.02.2020 05:15:51

Politikk: Toroitich arap Moi, som senere ble døpt Daniel, styrte Kenya med jernhånd fra 1978 til 2002.

Han ble født i Baringo-distriktet i 1924, begynte på misjonsskole som tolvåring og var ferdigutdannet lærer i 1950.

Fra læreryrket gikk han raskt over i politikken og i 1955 ble han uten valg utpekt som medlem av Kenyas britiskkontrollerte afrikanske råd som var en rådgivende forsamling.

Etter selvstendigheten kom belønningen. I 1976 ble Moi visepresident. I denne stillingen holdt han en svært lav profil.

– En visepresident skal synge presidentens sang, sa han.

Daniel arap Moi reiste land og strand rundt og holdt hyllingstaler for Kenyatta. Han virket ufarlig, beholdt visepresidentstillingen og ble kjent i Kenyas brede befolkningslag. Da Kenyatta døde i 1978, var det derfor naturlig at Moi – uten motkandidat eller valg – overtok som president.

I årene som fulgte kneblet han alt tilløp til opposisjon. Antatte kritikere av regimet ble fengslet og torturert og mange døde bak fengselsmurene.

Blant dem som ble kastet i fengsel var norsk-kenyaneren Koigi wa Wamwere, som ble dømt til døden to ganger og som til sammen satt 13 år bak murene.

Moi ba også Amnesty International om å «dra til helvete» og truet med å kaste utenlandske journalister ut av landet.

Moi sørget under sin tid som president også for å bli en av Kenyas rikeste menn. Norske diplomater rapporterte oppgitt hjem om den massive korrupsjonen i landet og konstaterte at alle forsøk på å avdekke den ble motarbeidet av presidenten og hans nærmeste krets.

Mens Kenyas grunnlegger og landsfar, Jomo Kenyatta og hans tilhengere ble fengslet av den britiske kolonimakten under Mau Mau-oppstanden i slutten av 1950-årene, lyktes det den yngre og politisk smidigere Moi å holde seg på frifot. Og da britene måtte forhandle om Kenyattas løslatelse, satt Moi på Kenyas side av forhandlingsbordet.

Fire år senere slo han ved hjelp av lojale enheter ned et militærkupp og kvittet seg samtidig med flere rivaler, blant dem daværende justisminister Charles Njonjo.

Da Norges daværende ambassadør i landet i 1990 møtte fram under en av de første rettssakene mot Wamwere, ble Moi rasende og brøt de diplomatiske forbindelsene med Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: