Menu
Carles Puigdemont, som ble valgt inn i EU-parlamentet for to år siden, er fratatt den parlamentariske immuniteten og risikerer utlevering og rettssak i Spania. Arkivfoto: Jean-François Badias / AP / NTB

Katalanske ledere fratatt immunitet i EU-parlamentet

Carles Puigdemont og to andre katalanske ledere mister sin parlamentariske immunitet etter en avstemning i EU-parlamentet.

Av NTB | 09.03.2021 09:23:21

Politikk: Den hemmelige avstemningen ble holdt i plenum mandag kveld, og resultatet ble kunngjort tirsdag.

Spanske myndigheter har varslet at de igjen vil aktivere en europeisk arrestordre mot Puigdemont, som for tiden lever i eksil. I hjemlandet risikerer han å bli stilt for retten for oppvigleri etter den ulovlige folkeavstemningen om katalansk uavhengighet i 2017 og for misbruk av offentlige midler.

Lignende anklager er rettet mot Antoni Comín og Clara Ponsato, som også er fratatt immuniteten.

En eventuell begjæring om utlevering må behandles av rettsvesenet i Belgia, der de tre lever i eksil.

Alle tre beholder statusen som medlemmer av EU-parlamentet.

Avstemningen var i stor grad basert på en rapport fra den bulgarske EU-parlamentarikeren Angel Dzjambazki, skriver Euronews. Rapporten ble godkjent i den juridiske komiteen forrige måned. Komiteen konkluderer med at hendelsene de tre er etterlyst for skjedde før de tok plass i EU-parlamentet og ikke er knyttet til aktiviteter i parlamentet. Derfor er de heller ikke skjermet mot straffeforfølgelse, fastslo komiteen.

(©NTB)

Flere nyheter: