Menu
Verdens største vikingskip Draken Harald Hårfagre ved ankomst til New York 2016. Photo: Peder Jacobsson

Kaster ut vikingskipet

Verdens største nybygde vikingskip, Draken Harald Hårfagre, blir nå stående uten lokaler.

Av Egil M Solberg | 14.06.2021 15:53:23

Kultur: Draken Harald Hårfagre, verdens største vikingskip bygget i moderne tid, ble bygget i Haugesund på Vibrandsøy i årene 2009-2012.

Etter år med prøvesegling og trening, ble det satt seil i 2016 for å seile over Atlanterhavet i kjølvannet av Leif Erikson.

Den eventyrlystne ekspedisjonen ble rost og lagt merke til av organisasjoner, medier og mennesker fra hele verden.

I dag fungerer skipet som ambassadør for Ocean Science & Innovation i samarbeid med bl.a. FN og verdenskjente Scripps Ocean Institute i California.

Skipet har også gjort anerkjente PR-turer i USA i samarbeid med bl.a. den norske ambassaden og det norsk-amerikanske handelskammeret for å markedsføre norske interesser i utlandet.

Norges ambassadør i USA, ambassadør Kåre Aas, kåret Drakens havnestopp i Washington D.C. 2018 som den beste markedsføring av Norge noensinne i USA.

Selv etter skipet forlot Haugesund i 2016, har organisasjonen fortsatt å leie lokalene på Vibrandsøy for å kunne lagre og reparere skipet når hun kommer hjem til Haugesund.

Nå har Haugesund kommune uten varsel sagt opp avtalen med organisasjonen, og det forventes å flytte ut på kort tid.

– Det føles som et slag i ansiktet. Her har vi seilt til den andre siden av Atlanterhavet og blir tatt imot med åpne armer uansett hvor vi kommer. Samtidig blir vi nå bokstavelig talt kastet ut på gaten i Drakens hjemby, sier Emanuel Persson, daglig leder & ekspedisjonsleder for skipet.

– Det er også ironisk at vi for tiden er i samtaler med et av de store TV-selskapene om en TV-serie om Draken som skal sendes over hele verden i flere sesonger. Skipets retur hjem til Haugesund ville være den store finalen, et hjem som vi nå ikke lenger har tilgang til, avslutter Emanuel Persson.

Flere nyheter: