Menu
Nursultan Nazarbayev (t.v.) var president i Kasakhstan i nærmere 30 år før han i 2019 overlto makten til Kassym-Jomart Tokajev (t.h.). Foto: AP / NTB

Kasakhstans president hardt ut mot landsfaderen

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev kom tirsdag med høyst uvanlig kritikk av forgjengeren, landsfaderen Nursultan Nazarbajev.

Av NTB | 11.01.2022 13:49:45

Krig og konflikter: I en videotale til regjeringen og nasjonalforsamlingen anklaget presidenten Nazarbajev for å ha skapt «et sjikt av velstående personer, selv etter internasjonal standard» under sin tid ved makten.

Nazarbajev styrte Kasakhstan i nesten 30 år og anklages for massiv korrupsjon. Han gikk av i 2019, men innehar fortsatt den formelle tittelen Nasjonens leder. Landets hovedstad Astana ble omdømt til Nur-Sultan da han gikk av.

– Tiden er nå inne for å hylle Kasakhstans innbyggere og hjelpe dem på systematisk og regelmessig vis, sa Tokajev.

Han gjorde det også klart at svært lønnsomme bedrifter i landet snart vil måtte bidra til et statlig fond.

En regional fredsstyrke under ledelse av Russland kom til unnsetning på forespørsel fra Tokajev, og situasjonen i landet er nå rolig. Presidenten lovet tirsdag at de drøyt 2.000 soldatene i fredsstyrken skal være ute av landet innen ti dager.

Tokajevs kritikk av Nazarbajev styrker mistanken om at det pågår en maktkamp innad i den politiske eliten i landet, og at opptøyene kan ha vært et forsøk fra landsfaderens tilhengere på å sette etterkommeren på plass.

Han viste til at Nazarbajev ble avsatt som leder av det nasjonale sikkerhetsrådet rett før uroen brøt ut, og at både lederen og nestlederen i sikkerhetstjenesten KNB fikk sparken.

KNBs leder Karim Masimov, som har vært statsminister og stabssjef for Nazarbajev, er pågrepet og siktet for landsforræderi.

Medlemmer av Nazarbajevs politiske klan ser ut til å ha trukket i trådene under opptøyene, mener Kislov.

Kasakhstan ble i forrige uke rammet av omfattende opptøyer, som begynte som en fredelig protest mot høye gasspriser. Minst 164 mennesker ble drept og over 2.000 ble skadd under uroen, og nærmere 8.000 er ifølge innenriksdepartementet i landet pågrepet.

– Kaoset kan være resultatet av en desperat maktkamp mellom politiske klaner, nemlig mellom folk som støtter president Tokajev og andre som støtter Nazarbajev, sa Kasakhstan-eksperten Danil Kislov til The New York Times i forrige uke.

(©NTB)

Flere nyheter: