fbpx
Menu
Etter nyttår reiser Håkon Midthun Kolstø (25) fra Karmøy til USA for å delta i NASAs internasjonale praksisprogram.Illustrasjon: NASA / Privat / Radio Haugaland

Karmøybu med praksisplass hos NASA

Etter nyttår reiser Håkon Midthun Kolstø (25) fra Karmøy til USA for å delta i NASAs internasjonale praksisprogram.

Av Egil M Solberg | 30.11.2019 07:35:48

NASA: For første gang i historien har Norge et praksissamarbeid med NASA, tilrettelagt av Norsk Romsenter. Tidligere i november ble det klart hvem som skal reise til USA etter nyttår, melder TV2.

– Vi fikk 19 søkere. Vi valgte ut de vi syntes var de beste kandidatene, det ble syv stykker, og sendte dem videre til NASA. Videre plukket de ut dem de mente passet best til sine prosjekter, forklarer Pål Brekke til kanalen. Han er fagsjef for romforskning ved Norsk Romsenter, og selv har jobbet seks år hos NASA.

Det er tre unge gutter som skal representere Norge hos NASA. Håkon Midthun Kolstø (25) fra Karmøy er en av dem.

Glad men overrasket

– Det var veldig overraskende. Samtidig ble jeg ekstremt glad og lettet. Det er jo noe jeg har ønsket meg lenge, sier Midthun Kolstø til kanalen og fortsetter.

– Jeg følte kanskje at jeg kunne ha en sjanse, men samtidig konkurrerer du mot ekstremt mange dyktige folk. Du kan gjerne være blant dem, men det er så mange andre gode at det har vært vanskelig å forvente noe, sier han.

Midthun Kolstø skal til NASA Goddard Space Flight Center (GSFC) utenfor Washington D.C.

På GSFC skal han undersøke en prosess kalt magnetisk rekonneksjon.

– Det er ekstremt viktig for fremtiden å ha et robust system for romværvarsel. På samme måte som meteorologene varsler været på jorden, trenger vi informasjon om hvordan romværet er når vi for eksempel skal planlegge oppdrag til mars, trenger kunnskap om GPS-systemets nøyaktighet samt å utvikle robuste sikkerhetssystemer for store kraftverk på jorden. Magnetisk rekonneksjon er en svært viktig brikke i dette store puslespillet, forklarer han til TV2.

Flere nyheter: