Menu
Sjakkspilleren Sergej Karjakin. Foto: Carina Johansen / NTB

Karjakin utestengt av Fide i seks måneder for Russland-støtte

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) utestenger Sergej Karjakin (32) i seks måneder for brudd på forbundets etiske retningslinjer.

Av NTB | 21.03.2022 14:19:29

Krig og konflikter: Det opplyser Fide på Twitter og på sin nettside. Utestengelsen gjelder fra mandag. Han har den siste tiden kommet med støtte til Russlands krigføring i Ukraina.

Fide argumenterer med at utestengelsen er «i samsvar med de etiske retningslinjene vil bli iverksatt i tilfeller av hendelser som får sjakkspillet, Fide eller dets forbund til å framstå i et ugunstig lys og på denne måten skade dets omdømme».

Karjakin er født i Ukraina. Han har representert Russland i sjakkturneringer siden 2009. I 2016 møtte han Magnus Carlsen i VM. Han har deltatt i flere turneringer i Norge, blant annet i Norway Chess som han har vunnet to ganger.

Også stormester Sergej Sjipov har vært i Fides søkelys for Russland-vennlige uttalelser i forbindelse med krigen, men har ikke blitt utestengt.

Fide oppfatter Sjipovs uttalelser om Russlands krig i Ukraina som mindre provoserende og legger til at han er mindre kjent og derfor har en mindre effektiv plattform å nå ut på.

– Vi mener at spillere fra disse landene ikke bør fratas muligheten til å delta i individuelle konkurranser, selv om de må gjøre det med Fide-flagget, sa Fides generaldirektør Emil Sutovskyj da.

Det gjelder ikke for Karjakin, som kan anke avgjørelsen innen 21 dager, opplyser Fide.

På Twitter har 32-åringen uttrykt sin fulle støtte til Russlands president Vladimir Putin.

Sist uke opplyste Fide at alle sjakkspillere fra Russland og Hviterussland må konkurrere under nøytralt flagg framover.

(©NTB)